Nieuwe cyberaanval: "Er komen nog ernstige incidenten, die zullen leiden tot meer veiligheid"

Het nieuwe computervirus verspreidt zich momenteel razendsnel en treft wereldwijd bedrijven. Op dit moment zijn een vijftal Belgische bedrijven het slachtoffer. Miguel De Bruycker, het hoofd van het Centrum voor Cybersecurity België, denkt dat we in de toekomst nog meer dergelijke wereldwijde cyberaanvallen zullen zien. Al zal dat volgens hem tegelijk leiden tot beter beveiligde systemen, zegt hij in "Terzake".

De huidige aanval volgt enkele weken na de vorige wereldwijde cyberaanval. "Men noemt het een vierde variant, maar het is zo verschillend van de vorige versies dat het eigenlijk een nieuw virus is", weet De Bruycker.

Bedrijven wereldwijd worden getroffen, ook in België. "Al is de impact in ons land momenteel relatief beperkt: we hebben bevestiging voor een vijftal bedrijven, er lopen nog twee bijkomende onderzoeken. Er zijn nog geen meldingen van infecties bij mensen thuis."

"Maar het virus verspreidt zich momenteel nog altijd verder. Op bepaalde systemen kan het tot een uur duren voor men weet dat men geïnfecteerd is", aldus het hoofd van de Belgische Cybersecurity.

E-mailadres voor losgeld gedeactiveerd

Volgens de laatste informatie hebben de cyberaanvallers hun e-mailadres waarop slachtoffers gevraagd wordt het losgeld te betalen, gedeactiveerd. Miguel De Brucker ziet daar de impact van het werk van de politiediensten.

Op dit moment weten we evenwel nog niet wie achter de cyberaanval zit. "We verzamelen alle gegevens, en die zullen worden overgemaakt aan justitie om een onderzoek te starten. Het is wel vaak gissen naar de bron van de eigenlijke aanval. Maar heel vaak gaat het om criminelen, we weten niet of er meer achter zit."

McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

"Grote internationale samenwerking"

De topman van de Belgische Cybersecurity denkt dat we in de toekomst wel vaker dergelijke ernstige incidenten zullen meemaken. "Er is veel geëvolueerd in vergelijking met tien jaar geleden. Wie had destijds een smartphone? De mogelijkheden via het internet zijn fantastisch. De criminelen spelen daarop in."

"We moeten zorgen als overheid, maar ook als veiligheids- en softwarebedrijven dat we mee die evolutie volgen. Ik denk dat we dat kunnen. Nieuwe incidenten zullen ervoor zorgen dat globaal gezien de veiligheid van onze smart-tv of slimme koelkast voldoende hoog wordt."

De Bruycker laat ook weten dat er momenteel een "zeer grote internationale samenwerking" ontstaat rond cyberaanvallen. Zo komt er in oktober een grote campagne voor anti-phishing. Daar zal een systeem worden uitgerold waarbij mensen automatisch verdachte mails zullen kunnen doorsturen. "Zo kunnen we de bescherming heel snel aanpassen zodanig dat de criminelen weinig kans maken."

Gouden regel: installeer laatste updates van software

Ten slotte nog een gouden regel om je te beschermen tegen cyberaanvallen: "Installeer de laatste versies en updates van uw systeem en alle andere software", zegt Miguel De Bruycker. "Bij mensen thuis gaat dat normaal gezien automatisch. In bedrijven ligt dat moeilijker. Bij updates van bijvoorbeeld software voor operaties in ziekenhuizen, kan men die niet zomaar installeren omdat men niet op voorhand de impact ervan kent."