Republikeinen stellen stemming in Senaat over "Trumpcare" uit

In de Amerikaanse Senaat hebben de Republikeinen de stemming over de nieuwe zorgwet onverwacht uitgesteld. Het Republikeinse wetsontwerp dat Obamacare moet vervangen kan voorlopig niet genoeg Republikeinse senatoren overtuigen. President Trump heeft intussen de Republikeinse senatoren op het Witte Huis ontvangen voor een goed gesprek.
THE ASSOCIATED PRESS2013

Het afschaffen en vervangen van Obamacare is een stokpaardje van de Amerikaanse president Donald Trump. Maar het loopt niet echt van een leien dakje.

De Republikeinen in de Senaat zagen zich gedwongen om de stemming over de nieuwe zorgwet - die normaal gezien later deze week zou gebeuren - uit te stellen tot na de vakantie voor de 4th of July.

Vijf senatoren van de Republikeinse Partij hebben zich namelijk tegen het wetsontwerp gekant, waardoor de Republikeinen - voorlopig - geen meerderheid halen.

Een eerder gelijkaardig wetsvoorstel liep ook al om dezelfde reden vertraging op, vooraleer het door het Huis van Afgevaardigden werd goedgekeurd.

Trump: "We zijn er dichtbij"

Het uitstel komt er een dag nadat het begrotingsbureau van het Congres heeft berekend dat het huidige voorstel 22 miljoen Amerikanen onverzekerd zou achterlaten tussen nu en 2026.

President Donald Trump heeft kort na de beslissing om de stemming uit te stellen de Republikeinse senatoren uitgenodigd op het Witte Huis, om een en ander te bespreken over de nieuwe zorgwet. "We zijn heel dicht bij de nieuwe wet", aldus Trump. "We hebben geen andere keuze dan de situatie op te lossen."