Ruimtestation ISS dumpt ROSA

Nadat het nukkig is gebleken, is een experimenteel zonnepaneel van het Internationaal Ruimtestation ISS uiteindelijk gedumpt, zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA op zijn website gemeld.

Een week lang waren er experimenten met ROSA, ofte NASA-ees voor "Roll-Out Solar Array" ("uitrollend zonnepaneel"). Pogingen om het paneel weer in te trekken draaiden op een sisser uit. Het managementteam van het ISS besliste dan maar het ding te dumpen. Het hing nog opengeklapt aan het uiteinde van de robotarm.

Hoeveel het nieuw stuk ruimteschroot heeft gekost stond niet in het bericht.

Volgens de gezaghebbende website space.com is ROSA maandag veilig gedumpt. Het flexibele en licht zonnepaneel kwam los volgens een procedure die vooraf was voorzien voor het geval iets mis zou gaan. Het zal volgens de NASA geen gevaar vormen voor het ISS of aankomend verkeer.

Indien ROSA zich had laten inpakken zoals voorzien, zou het paneel zondag van het ISS zijn vertrokken met de commerciële cargo Dragon, om vervolgens alsnog op te branden in de atmosfeer.