Samusocial-commissie in Brussels parlement van start

In het Brussels Parlement is de eerste zitting begonnen van de onderzoekscommissie naar de wanpraktijken bij Samusocial. Dat is een daklozenorganisatie waar de bestuurders, doorgaans met een PS-etiket, riante vergoedingen ontvingen terwijl elke controle op de organisatie ontbrak.
Commissievoorzitter Stefan Cornelis.

Na de onthullingen over de hoge vergoedingen moesten de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en de voorzitster van het OCMW Pascale Perraita ontslag nemen. De voorzitter van de onderzoekscommissie is de Open VLD'er Stefan Cornelis. Hij wil zeker OCMW-voorzitster Peraita ondervragen, hoewel zij weigert te getuigen.

"Ik denk dat ze fysiek aanwezig zal moeten zijn, anders gaat dat een probleem zijn met artikel 6 van de ordonnantie die we gestemd hebben", zegt Cornelis. "Ze zal in ieder geval opgeroepen worden. Ze zal zeker moeten verschijnen en dan zie we wel in hoeverre zij nog langer vasthoudt aan het feit dat ze niet op de vragen van de commissieleden wil antwoorden."

Hannelore Goeman van de SP.A hoopt dat de commissie de hele waarheid over de Samusocial-affaire aan het licht zal brengen. "Voor mij is de grote vraag hoe het zo ver is gekomen en wat we kunnen doen om ervoor te zorgen dat dat in de toekomst nooit meer het geval zal zijn", zegt Goeman.

Ondoorzichtig

Tijdens de eerste zitting kwamen niet echt nieuwe feiten op tafel, maar wel de bevestiging van de totale ondoorzichtigheid in het bestuur van de organisatie.

Als eersten kwamen de regeringscommissarissen aan het woord die nog maar recent toezicht houden op Samusocial en een vrij vernietigend rapport opstelden over de organisatie: vergadering die op het laatste moment werden afgezegd, vergaderingen waarvan geen pv's werden opgesteld, onduidelijkheid over de zitpenningen en onwil van Yvan Mayeur om uitleg te geven. "Het zijn altijd dezelfde argumenten die naar voor gehaald werden: we zijn een privé-vzw. Meer kregen wij daar ook niet uit. Er werd vlakaf gezegd dat ze ons die informatie niet zouden geven", zei commissaris Tina Martens.

De commissarissen vertelden dat ze pas na een tijd ontdekten dat er naast de raad van bestuur ook een bureau ontstond. Ze ontdekten dat daar veel hogere vergoedingen dan in de raad van bestuur betaald werden. De tweede commissaris had het over belangrijk amateurisme, dat eigenlijk een doofpotoperatie moest maskeren.