Staking in hoofdzetel Fnac blijft duren: personeel ziet verhuis niet zitten

Het personeel in de hoofdzetel van winkelketen Fnac in Evere blijft staken. Gisteren hadden de werknemers het werk neergelegd en na overleg tussen de bonden en de directie wordt de staking voortgezet.
(C) Aurore Belot

Het gaat om 90 kaderleden en bedienden. In de Fnac-winkels is er voorlopig van de actie niets te merken. "We zullen zien of de actie uitbreidt naar de winkels", zegt Renzo Gerriti, vakbondsman van het SETca, de Franstalige versie van het BBTK.

De actie is het gevolg van de fusie van de winkelketens Fnac en Vanden Borre. Fnac België heeft Darty overgenomen. Darty is het moederbedrijf van Vanden Borre. Door de fusie moeten de mensen die nu op de hoofdzetel van Fnac in Evere werken, voortaan in de hoofdzetel van Vanden Borre in Sint-Pieters-Leeuw gaan werken. En dat zien ze niet zitten.

60 km verder

"Wat de mensen vooral dwars zit, is dat ze binnenkort naar de andere kant van Brussel moeten gaan werken," zegt Renzo Gerriti. "Er zijn mensen die nu op een paar kilometer van hun werk wonen en binnenkort 's morgens en 's avonds telkens 30 km verder moeten en dus telkens een uur extra door de file moeten."

Overleg tussen de bonden en de directie heeft vandaag niets opgeleverd. De directie heeft een aantal tegemoetkomingen voorgesteld, maar die waren volgens de bonden onvoldoende, zegt Kristel Van Damme van vakbond LBC, die voorspelt dat de actie mogelijk morgen uitbreidt naar de winkels van FNAC.

De directie van Fnac wil na de overname van Vanden Borre de administratie en dienst na verkoop concentreren in Sint-Pieters-Leeuw. De werknemers van Fnac zouden moeten verhuizen op 1 oktober.