Twee (koren)slangen dolen rond in Leuven: hoe uitzonderlijk is dat?

Een vrouw uit Kessel-Lo heeft gisteren de schrik van haar leven beleefd met een korenslang in haar slaapkamer, en enkele weken geleden zag een andere vrouw uit Leuven vanop haar hometrainer ook al een slang in de ingerichte kelder passeren. Die slang werd zelfs gevangen met behulp van een digicorder. "Toch een paar keer per maand krijgen we oproepen voor slangen binnen", klinkt het bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. Uitzonderlijk is het dus allemaal niet. "Met het warme weer zijn slangen ook beweeglijker en leggen ze grote afstanden af."
De slang lag knus onder de digicorder.

Gisteren trof een vrouw een slang naast haar bed. Enkele weken geleden kreeg een ander gezin in het centrum van Leuven ook al bezoek van een slang. Het dier verscheen plots voor het beeldscherm toen de vrouw des huizes op haar hometrainer tv zat te kijken in de ingerichte kelderruimte. "Ik dacht aan een hagedis, maar het bleek een slang te zijn", vertelt de vrouw aan onze redactie. Zij belde onmiddellijk naar de dierenarts, die uit haar beschrijving kon afleiden dat het om een korenslang of rode rattenslang ging, een niet-giftig exemplaar.

Uit angst dat de slang uit de kelder zou verdwijnen en elders haar weg zou voortzetten in huis, vond de vrouw er niets beter op dan het dier klem te zetten met een digicorder. Door de warmte van het toestel -want de vrouw had net tv gekeken- bleef de slang wellicht knus liggen (zie foto's). De mensen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek kwamen ter plaatse en namen de slang mee.

Zeker twee slangen in een maand tijd die doelloos ronddwalen in andermans huis in Leuven en dan nog korenslangen, hoe uitzonderlijk is dat? "Toch een paar keer per maand krijgen we oproepen voor slangen binnen", klinkt het bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. "Met het warme weer zijn slangen ook beweeglijker en leggen ze grote afstanden af."

(lees verder onder de foto's)

Korenslangen blijken goedkope slangen

Korenslangen komen oorspronkelijk uit het zuidoosten van de VS en komen hier niet voor in het wild. Ze worden tegenwoordig tegen een lage prijs verkocht in ons land. "Liefhebbers kopen ze, maar zijn ze snel beu en dumpen ze. Of eigenaars beschikken niet over het juiste materiaal (terrarium) om de slangen te houden en de dieren ontsnappen", aldus het Natuurhulpcentrum.

De slangen glippen makkelijk binnen en buiten langs openstaande deuren of ramen. "Dat slangen uit een toiletpot komen gekropen, zijn trouwens gekke verhalen. De kans is gering dat ze op die manier opduiken", stelt het Natuurhulpcentrum. "Vaak nemen mensen -zonder het te beseffen- een slang mee vanop reis, gewoon in hun bagage." Wie zo'n ongewenste bezoeker in huis vindt, sluit het dier het beste op in de ruimte waarin het zich bevindt. "Trek de deur dicht en bel brandweer of politie", adviseert het Natuurhulpcentrum. Geef ook een degelijke beschrijving door aan de hulpdiensten, zodat zij kunnen inschatten of het om een gevaarlijke slang gaat of niet.