Van Reybrouck: "Media moeten bewuster omgaan met berichten over zelfmoordterrorisme"

"Het wordt hoog tijd dat we zelfmoordaanslagen in Europa meer als zelfmoorden en minder als aanslagen bekijken", dat is de opmerkelijke oproep die auteur en opiniemaker David Van Reybrouck vanavond in "De afspraak" op Canvas doet. De oproep is ook het onderwerp van een essay dat dit weekend in de krant "De Morgen" verschijnt. Hij wil dat media veel bewuster omgaan met de berichtgeving rond zelfmoordterrorisme.

“Redacties maken voortdurend keuzes over wat ze brengen en hoe ze dat doen. Dat geldt zeker bij een aanslag", gaat hij voort. "Maar een principiële opstelling over hoe terreur wel en niet te verslaan, ben ik alvast nergens tegengekomen."

Van Reybrouck stelt zich vragen bij de manier waarop de verschillende media berichten wanneer een zelfmoordterrorist een aanslag pleegt. "Het is niet verstandig om telkens zoveel details prijs te geven over de identiteit van de dader", zegt hij.

"We geven daarmee een geweldige bonus aan de terroristen. Zij willen gezien en gehoord worden." Hij hekelt het feit dat we nauwelijks oog hebben voor het suïcidale aspect van het handelen van zelfmoordterroristen. Terwijl het gevaar op suïcide copycats net als bij de klassieke zelfdoding heel erg groot is.

"Nood aan een richtlijn voor verantwoorde journalistiek"

Daarom is er volgens Van Reybrouck dringend nood aan een richtlijn voor verantwoorde journalistiek. Hij doet een oproep aan de hoofdredacteurs en de Raad van de Journalistiek. De berichtgeving moet anders zegt hij, de rol van de media is verpletterend en de overheid moet meer aan preventie denken. Die richtlijnen moeten weliswaar in overleg met de verschillende nieuwsredacties opgesteld worden. De pers kan zo levens redden.

Van Reybrouck spreekt zelfs van een aparte zelfmoordlijn voor potentiële terroristen. Zowel bij de aanslagen in Brussel als Parijs twijfelden verschillende terroristen om zichzelf niet op te blazen. Momenteel is er geen enkele hulplijn, opvang of noodhulp waar zij terechtkunnen.

Bekijk hier het volledige interview met David Van Reybrouck

Meest gelezen