VS: "Syrië plant nieuwe chemische aanval op eigen burgers"

Volgens de VS treft het Syrische leger voorbereidingen voor een nieuwe aanval met chemische wapens. Washington waarschuwt dat het dan hard zal optreden en geeft ook Rusland en Iran een veeg uit de pan. De spanningen tussen de Verenigde Staten en het Assadregime bereiken een kookpunt, ook zonder chemische wapens.

"In een statement meldt het Witte Huis dat de VS op de concrete voorbereiding van een nieuwe chemische aanval is gestoten. Die zou vergelijkbaar zijn met de aanval van 4 april en "een bloedbad kunnen aanrichten onder burgers, zonder zelfs onschuldige kinderen te sparen", zo verwoordt woordvoerder Sean Spicer het", vertelt VS-correspondent Björn Soenens. "Meer uitleg voor die ontdekking geeft het Witte Huis trouwens niet."

"Amerika koppelt wel zware straffen aan een eventuele nieuwe aanslag van Assad op zijn eigen bevolking. De militairen en het regime daar zullen er een zware prijs voor betalen. Die dreiging van Trump nemen we maar beter ernstig."

Spicer liet er geen twijfel over bestaan dat de VS een chemische aanval zal beantwoorden. In april vielen er 88 doden -onder wie 31 kinderen- bij een chemische aanval in de noordelijke stad Khan Shaykhun. Als reactie liet president Donald Trump 59 kruisraketten afvuren op de Syrische luchtmachtbasis Shayrat.

De Syrische staatstelevisie heeft nog niet gereageerd op het nieuws.

Ook zonder chemische aanval naar een kookpunt

De dreiging van vandaag is niet los te zien van de alsmaar groeiende spanningen tussen de Amerikaanse troepen enerzijds en het Syrische leger, gesteund door Iraanse en Russische militairen.

In het noorden en oosten van Syrië jagen Koerdische en Arabische milities, gesteund door Amerikaanse luchtaanvallen en special forces op de grond, de terreurgroep IS voor zich uit. In die buurt rukt ook het Syrische leger gesteund door Iraanse milities en Russische troepen, op.

Naarmate IS plooit, komen die twee legers erg dicht in elkaars buurt en dat heeft al tot incidenten geleid. Zo schoten de Amerikanen onlangs een Syrisch gevechtsvliegtuig en een Iraanse drone neer, nadat die Koerdische milities bedreigd zouden hebben.

Rusland dreigde er daarop meer om geallieerde vliegtuigen die ten westen van de rivier de Eufraat operen, als doelwit te beschouwen. Ook wordt gevreesd dat op de grond Amerikanen slaags zouden kunnen geraken met Syrische troepen, Russen of Iraniërs.