Meest recent

  © 2017 - Bas de Meijer / HH

  Wat is een speedpedelec en wat is het verschil met een gewone (elektrische) fiets?

  In Leuven is een spoedarts overleden na een ongeval met een speedpedelec. Maar wat is dat juist en wat is het verschil precies met een gewone elektrische fiets? Er blijken drie verschillende soorten elektrische fietsen te bestaan, elk met hun eigen regels en bijzonderheden. En de speedpedelec is er daar een van.

  Fiets met elektrische hulpmotor

  Er zijn drie soorten elektrische fietsen. De allereerste variant is een fiets met een elektrische hulpmotor die enkel beschikt over trapondersteuning. Dat wil zeggen dat deze fiets de fietser helpt om te trappen, om een steile helling op te geraken bijvoorbeeld.

  Ook kinderen mogen met dit type elektrische fiets de baan op. De regels voor deze variant van de e-bike zijn identiek dezelfde als bij een "gewone" fiets.

  Gemotoriseerde fiets

  Een gemotoriseerde fiets lijkt op een fiets met elektrische hulpmotor, maar gaat nog een stapje verder. Hier beschikt de fiets altijd over trapondersteuning en kan de motor ook werken zonder dat de fietser de pedalen gebruikt. De snelheid van dit soort elektrische fiets is beperkt tot 25 kilometer per uur.

  Wie met dit soort fiets wil rijden moet zich al aan een aantal basisregels houden. De minimale leeftijd voor een gemotoriseerde fiets is 16 jaar oud en een certificaat van overeenstemming is verplicht.

  Speedpedelec

  Een speedpedelec is de snelle variant van de gemotoriseerde fiets. Door zelf mee te trappen met de motor kunnen er snelheden tot 45 kilometer per uur mee worden gehaald. Door die hoge snelheid vallen dit soort fietsen volgens de wegcode niet meer onder de fietsen, maar onder de bromfietsen. Hierdoor zijn er een aantal bijkomende verplichtingen.

  Wie met een speedpedelec wil rijden, moet minstens 16 jaar oud zijn en een rijbewijs voor bromfiets of auto (B) hebben. Een helm is verplicht. Dat hoeft overigens geen bromfietshelm te zijn, maar mag ook een gewone fietshelm zijn. Ook een certificaat van overeenstemming, een inschrijving bij de Dienst Inschrijving Voertuigen, en een nummerplaat is verplicht. Een verzekering is verplicht als de motor autonoom kan rijden.