Welke bedrijven kregen nog monsterboetes van Europa?

Met een recordboete voor het bekende internetconcern Google heeft de Europese Commissie vandaag opnieuw geschiedenis geschreven. De Deense EU-commissaris Margrethe Vestager is niet bang van grote concerns, maar de evolutie naar hogere boetes voor marktverstoring is al voor haar aantreden aan de gang.

De Europese Commissie treedt het voorbije decennium almaar strenger op tegen bedrijven die oneerlijke handelspraktijken voeren. Opvallend is dat daar ook steeds meer grote ondernemingen bij zitten en dat de boetes steeds hoger uitvallen.

Die evolutie is al langer bezig, maar is vooral in een stroomversnelling gekomen na het aantreden van Margrethe Vestager (boven) als EU-commissaris voor Mededinging. Vestager is erg streng en heeft de reputatie om zich niet te laten intimideren door grote ondernemingen.

Toch krijgt ze ook veel kritiek, vooral dan van Amerikaanse technologiebedrijven. Die verwijten haar een protectionistisch beleid te voeren en vinden de boetes overdreven.

Hieronder is de lijst met de grootste boetes, zowel individueel als collectief. De meest opvallende maatregel -de EU die Apple verplicht om 13 miljard euro achterstallige belastingen te betalen aan Ierland- is daar niet bij, want het gaat niet om een boete. Er lopen nog onderzoeken tegen Amazon en Qualcomm, die eventueel nog hogere boetes mogelijk zouden maken.

1. Recordboete tegen een vrachtwagenkartel: 3,6 miljard euro

De hoogste boete die ooit werd uitgeschreven door de EU was die tegen een kartel van vrachtwagenproducenten vorig jaar. Die moesten niet minder dan 3,6 miljard euro op tafel leggen wegens prijsafspraken die ze 14 jaar lang gemaakt hadden. Het ging om Iveco, DAF Trucks, Volvo/Renault, Daimler en MAN. 

2. Recordboete voor één bedrijf: 2,42 miljard euro voor Google

Die boetes werden nog gespreid over de betrokken bedrijven. Per bedrijf afzonderlijk heeft het Amerikaanse internetconcern Google vandaag een record gevestigd met een boete van 2,42 miljard euro. Volgens de EU zou Google zijn dominante positie op het internet gebruiken om het eigen shoppingkanaal te bevoordelen tegenover dat van concurrenten.

3. Banken knoeien met rente: 1,7 miljard euro boete

Nog een megaboete dateert uit 2013. Toen legde EU-commissaris voor Mededinging Karel De Gucht (Open VLD) een groep banken een totale boete van 1,7 miljard euro op. Die hadden afspraken gemaakt om de Eurobor- en Liborrentes voor eigen gewin te manipuleren. Het ging onder meer om Deutsche Bank, Société Générale en JP Morgan Chase. Later kwam daar Rabobank bij. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

4. Intel kreeg 1,06 miljard euro boete opgelegd

Het vorige individuele record dateert van 2009 en werd door de EU opgelegd aan de Amerikaanse IT-gigant Intel. Die moest toen 1,06 miljard euro betalen omdat die computerbouwers onder druk zette om chips van concurrenten te weren. Intel ging in beroep en die zaak is nog niet van de baan.

5. Microsoft: 860 miljoen euro boete in een keer

Het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft is al vaker in de clinch gegaan met Europese concurrentieoverheden. Ook Microsoft misbruikt volgens Europa op tal van manieren zijn dominante positie om concurrenten uit de markt te duwen. 

In 2008 kreeg Microsoft een boete van 860 miljoen euro, toen een record. Twee jaar tevoren had Microsoft ook al eens een boete van 270 miljoen euro moeten incasseren en in 2004 was dat bijna 500 miljoen euro. In totaal heeft Microsoft al voor 1,6 miljard euro boetes gekregen van de Europese Commissie.

6. Banken krijgen rekening voor rentegeknoei: 586 miljoen euro

Vorig jaar stuurde EU-commissaris Vestager een andere boete uit aan banken. Het ging om Crédit Agricole, het Britse HSBC en de Amerikaanse bank JP Morgan Chase. Die moesten 586 miljoen euro betalen omdat ze met de rentevoeten geknoeid hadden.

AP2009

Meest gelezen