Woning Jeroen Brouwers in Zutendaal gaat tegen de vlakte

In Zutendaal zijn arbeiders begonnen met de afbraak van de zonevreemde woning van Jeroen Brouwers. De auteur heeft 10 jaar een juridische strijd gevoerd om het huis te mogen behouden, maar kreeg uiteindelijk ongelijk van het hof van beroep in Gent.

De ramen waren al verwijderd en ook grote delen van het interieur waren al weggehaald, maar vandaag zijn arbeiders begonnen met de eigenlijke afbraak van het huis van Jeroen Brouwers in Zutendaal in de provincie Limburg.

Dat huis was oorspronkelijk een weekendverblijf dat zonder een bouwvergunning in een kwetsbaar gebied werd opgetrokken. Hierdoor was het zonevreemd.

10 jaar heeft de auteur van onder meer "Bezonken rood" en "Geheime kamers" een juridische strijd gevoerd om het huis te kunnen behouden, maar dat is niet gelukt. Al in 2014 oordeelde het hof van beroep in Antwerpen dat hij het moest afbreken. Vorig jaar bevestigde het hof van beroep in Gent die beslissing.

Brouwers verhuisde vorig jaar naar Lanaken. De gemeente Zutendaal heeft nog geprobeerd het huis te redden door het in een literair museum om te turnen, maar dat is niet gelukt.

BELGA PHOTO