"Een moeder die haar kind verliest, misschien geeft dat mensen toch net dat duwtje om wat te zeggen"

Bijna drie jaar na de crash van vlucht MH17 blijft er nog veel onduidelijkheid over wie het passagiersvliegtuig boven Oost-Oekraïne heeft neergehaald. Het onderzoeksteam lanceert vandaag een campagne om de ramp opnieuw onder de aandacht te brengen. In twee filmpjes vertellen nabestaanden over de impact die de crash gehad heeft op hun leven.

Vlucht MH17, een passagiersvliegtuig dat van Amsterdam op weg was naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli neergeschoten boven Oost-Oekraïne, waar op dat moment zwaar werd gevochten tussen rebellen en het Oekraïense leger. Het toestel met vooral Nederlandse passagiers aan boord, werd neergehaald door een Russische Buk-raket. Maar wie de daders zijn, is nog altijd niet helemaal duidelijk.

Het Joint Investigative Team (JIT), het team dat de zaak onderzoekt, begint nu een mediacampagne in Oost-Oekraïne om de ramp opnieuw onder de aandacht te brengen. Het team heeft twee video's gemaakt waarin nabestaanden vertellen over de impact die de ramp op hun leven heeft gehad. 

Silene Fredericksz, die haar 23-jarige zoon verloor bij de crash, zegt dat ze niet lang hoefde na te denken om mee te werken. "Elke mogelijkheid die die je hebt om achter de waarheid te komen, moet je gewoon aangrijpen", zegt ze bij "EenVandaag", dat het vanavond op televisie over de campagne zal hebben.

Moeder slachtoffer: "Het is toch de emotie die spreekt"

De vrouw hoopt dat getuigen in Oekraïne door haar boodschap geraakt zullen worden, en daardoor zullen beslissen om met hun verhaal naar buiten te komen. "Het is toch de emotie die spreekt. Een moeder die haar kind verloren heeft. Ik neem aan dat dat mensen raakt. Dat mensen die wat weten toch net dat duwtje krijgen om wat te zeggen."

De filmpjes zijn in het Russisch en Oekraïens vertaald en worden verspreid door het Donetsk Institute of Information, dat ze wellicht vanavond online zet.

Thomas Aling van de Nederlandse politie hoopt dat mensen die meteen na de crash niet wilden praten, dat nu wel zullen doen. "Het is nu bijna drie jaar later. Mensen die mogelijk weten wie het gedaan heeft, kunnen nu denken: die informatie moet ik aan de politie geven. De situatie is voor hen wellicht ook anders geworden."