"May is een toezichthoudende premier die niet zal blijven tot de volgende verkiezingen"

De Britse premier Theresa May is een toezichthoudende premier die zal moeten opstappen als de Conservatieven op het juiste moment een opvolger kiezen. Dat zegt John Curtice, professor Politieke Wetenschappen aan de Strathclyde University in Glasgow. Haar regering zal ook toegevingen moeten doen, omdat ze maar een kleine meerderheid meer heeft, zo zegt hij.
Professor Curtice bij Terzake.

Volgens Curtice verwachten maar weinig Conservatieve partijleden van May dat ze het zal uithouden tot de volgende verkiezingen, wanneer die ook mogen plaatsvinden. Als de Conservatieven op het juiste moment een opvolger kiezen, zal May moeten opstappen, zo zei Curtice in "Terzake".

Dankzij het akkoord met de Noord-Ierse DUP heeft haar regering nu een meerderheid, maar haar positie blijft wankel, en bovendien is vandaag al gebleken dat een regering met zo'n kleine meerderheid onder druk kan gezet worden en toegevingen zal moeten doen, zei Curtice. 

Zo is het beleid van de Conservatieven dat de stijging van het loon in de publieke sector al een aantal jaar maar één procent mag bedragen, en dat dat ook de komende jaren zo moet blijven. Er zal nu gestemd worden over een amendement van Labour over die zaak. De regering zal de stemming allicht winnen, maar de woordvoerder van premier May heeft al gezegd dat het beleid misschien herbekeken zal worden.

De regering is bezorgd dat het zo niet verder kan in de publieke sector, en om geen stemmen te verliezen in het Lagerhuis, zal deze regering met haar krappe meerderheid en een verdeeld parlement, op bepaalde punten moeten toegeven, zei Curtice. 

Klassenmaatschappij

In verband met de brand in de Grenfell Tower probeert Jeremy Corbyn, de leider van de Labour-oppositie, de klassenkaart te trekken door te stellen dat de arbeiders in de sociale flats in de steek gelaten zijn. Hij insinueerde daarmee dat de openbare sector er de kantjes afloopt en de sociaal zwakkeren laat vallen.

Maar hoewel Corbyn het over klassenonderscheid had, wordt sinds de verkiezingen van 2017 dat verschil niet meer gemaakt, welke klasse voor welke partij stemt, volgens Curtice.

De Conservatieven zijn er op vooruitgegaan bij de arbeidersklasse, terwijl Labour het beter gedaan heeft bij de middenklasse. De grote scheidingslijn tussen de partijen is nu de leeftijd: jongeren stemmen voor Labour, oudere mensen stemmen Conservatief, zei professor Curtice.

Corbyn gebruikte in het parlement de zaak ook om de eigen Labour-boodschap uit te dragen: dat de besparingen te ver gaan, dat er meer geld naar de politie en de brandweer moet gaan, en dat de bouwreglementen strenger moeten worden. May kwam  volgens Curtice het sterkste uit het debat in het parlement: ze wees er op dat sommige minder strenge voorschriften in verband met woontorens uitgevaardigd zijn door Labour.