"Millennium"-acteur Michael Nyqvist verliest strijd tegen longkanker

De bekende Zweedse acteur Michael Nyqvist is overleden. Nyqvist is bij ons vooral bekend van de originele "Millennium"-trilogie, waarin hij de hoofdrol speelde. De acteur verloor een korte strijd tegen longkanker.
AP2011

In de Zweedse tv-serie en drie bioscoopfilms van de "Millennium"-reeks, naar het werk van Stieg Larsson, vertolkte Nyqvist de journalist Mikael Blomkvist, die samen met Lisbeth Salander een aantal schandalen binnen de Zweedse maatschappij onthult ("The girl with the dragon tattoo", 2009). Van de boeken werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht en ook de films waren een groot succes.

Nyqvist speelde ook nog in een aantal Amerikaanse films, waaronder "Mission: impossible - ghost protocol" met Tom Cruise, en "John Wick" met Keanu Reeves.

Nyqvist laat een vrouw, zoon en dochter na. "Michaels vreugde en passie waren aanstekelijk. Zijn charme en charisma kunnen niet ontkend worden", klinkt het in een mededeling van de familie.