Europese begroting dreigt 20 miljard euro te verliezen wanneer Britten uit EU stappen

Er dreigt een gat van 20 miljard euro per jaar voor de Europese begroting, zodra de Britten uit de EU stappen. Daarvoor waarschuwt de bevoegde Duitse Commissaris Oettinger. De Britten dragen elk jaar 10 miljard euro bij tot die Europese begroting, maar stappen in 2019 uit de Unie.

De Britten zijn nettobetalers, wat betekent dat ze meer aan de EU bijdragen dan dat ze terugkrijgen. Daardoor stoppen ze jaarlijks 10 miljard euro netto in de Europese begroting. Dat geld verdwijnt vanaf 2019, als de brexit een feit is.

Daarnaast staat de EU voor andere grote uitdagingen, zegt Oettinger. "We engageren ons om werk te maken van een nauwere samenwerking op vlak van defensie, we willen het probleem van migratie onder controle krijgen. Dat financieren kan leiden tot een tekort van nog eens 10 miljard per jaar." Oettinger stelt vandaag een reflectienota voor over de toekomst van de Europese begroting tegen 2025. Het is de laatste nota in een reeks van vijf waarin de Commissie uitweidt over de toekomst van de Europese Unie na het vertrek van de Britten. Ze stelt de lidstaten steeds dezelfde vraag: moet er meer of minder Europa zijn en wil een antwoord tegen het einde van het jaar.

Hoe bijdrage Britten compenseren?

De Commissie legt verschillende voorstellen op de tafel, van snoeien in landbouwsubsidies tot onrechtstreekse nieuwe Europese belastingen. "Als de EU de nieuwe uitdagingen wil aangaan, zal er vers geld moeten komen", zegt Oettinger. "De omvang van de begroting moet overeenstemmen met de politieke ambities. Wat we ook doen, elke euro die uit de Europese begroting komt, zal een meerwaarde en een positieve impact moeten hebben op het dagelijkse leven van de Europeanen."

Momenteel dragen de lidstaten het grootste deel bij (73 procent); Groot-Brittannië is de vierde grootste betaler. Dit jaar zit er zo’n 158 miljard in de Europese kas.

Meest gelezen