Meest recent

  Europese Unie verlengt sancties tegen Rusland met 6 maanden

  De Europese Unie heeft vandaag de economische sancties tegen Rusland officieel met zes maanden verlengd tot 31 januari 2018. Dat gebeurde nadat de staatshoofden en regeringsleiders vorige week hun fiat al hadden gegeven.
  ImageGlobe

  De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron gaven hun Europese collega's vorige week op een top in Brussel aan dat Rusland nog steeds onvoldoende doet om de uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk te verzekeren. De akkoorden van Minsk moeten de situatie stabiliseren in Oekraïne, waar al jaren een conflict woedt tussen de prowesterse regering en pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

  Bij gebrek aan voldoende Russische medewerking besloten de Europese leiders de sancties, die eind juli verstrijken, opnieuw met zes maanden te verlengen. Dat werd vandaag via een schriftelijke procedure formeel bevestigd, met eenparigheid van stemmen.

  De economische sancties tegen Rusland werden op 31 juli 2014 ingevoerd na de crash van vlucht MH17 in Oekraïne. Ze viseren onder meer de financiële sector, de energiesector en defensie.

  Als vergelding verbiedt Rusland de invoer van Europese landbouwproducten.