Helft van bussen rijdt niet uit in Limburg

De staking bij de chauffeurs van De Lijn in Limburg heeft zich uitgebreid. Ongeveer de helft van de bussen is niet uitgereden. Maandag legden de chauffeurs van stelplaats Beverloo het werk neer. Ze protesteren tegen de nieuwe dienstroosters die vanaf september ingaan. Daarin is nauwelijks rusttijd voorzien.

Nochtans was daar al vaak over geklaagd. Chauffeurs moeten volgens de vakbond ACV soms tot 7 uur zonder pauze rijden. Ze kunnen al die tijd niks eten en niet naar het toilet. Bovendien is het nog maar de vraag of je uren aan een stuk kunt rijden zonder dat de veiligheid in het gedrang komt. 

"Blijkbaar vindt de directie van De Lijn veiligheid geen prioriteit",  zei Geert Witterzeel van ACV.

Vandaag hebben vooral de chauffeurs van De Lijn zelf het werk neergelegd. De andere helft werkt in bedrijven in onderaanneming. "Maar zij draaien mee in hetzelfde dienstrooster en zullen ongetwijfeld ook bereid zijn om mee te staken als we het hen vragen", volgens Witterzeel. "We hopen dat dit signaal, deze staking van de helft van de bussen, volstaat om het probleem op tafel te krijgen."