Helikopter neemt hooggerechtsgebouw Venezuela onder vuur, Maduro dreigt met geweld

In Venezuela zijn enkele overheidsgebouwen aangevallen met een gestolen politiehelikopter. Het ministerie van Binnenlandse Zaken werd beschoten en granaten werden afgevuurd naar het hooggerechtshof. President Maduro spreekt van een poging tot staatsgreep en een terreuraanval. Hij dreigt met geweld als zijn socialistische regering door protesterende tegenstanders omver zou worden geworpen.

De aanval met de helikopter vond plaats terwijl president Maduro een televisietoespraak aan het houden was. Vanuit een gekaapte politiehelikopter werden twee granaten geworpen naar het hooggerechtsgebouw, een steunpilaar van het omstreden bewind van Maduro. De aanval duurde een uur. Er vielen geen gewonden.

Op sociale media dook een video op van Oscar Pérez, de officier die de helikopter zou hebben gekaapt. Geflankeerd door vier gemaskerde mannen in militaire uniformen doet hij een oproep om "in opstand te komen tegen de criminele regering en de tirannie van Maduro". Op foto's is te zien hoe een gemaskerde man, wellicht Pérez, uit de helikopter hangt en zwaait met een vlag met de tekst "Vrijheid".

(lees verder onder de tweet en de video)

Kapers sturen videoboodschap: "Wij zijn patriotten en strijders van God"

Maduro tot Trump: "Je zult 20 muren moeten bouwen"

Maduro reageerde woedend en strijdvaardig. Hij noemt de aanval een poging tot staatsgreep en een terreuraanval. "Ik heb het leger ingeschakeld om de vrede te bewaren", zei hij. "Vroeg of laat zullen we die helikopter en diegenen die de terreuraanslag pleegden, gevangen nemen."

In zijn televisietoespraak had de president al gedreigd met geweld als zijn socialistische regering omver zou worden geworpen door protesterende tegenstanders, die al maandenlang op straat komen tegen zijn bewind. "Als Venezuela in chaos en geweld zou verzeild raken, als de bolivariaanse revolutie wordt vernietigd, zullen we de strijd aangaan", zei hij in een toespraak in de hoofdstad Caracas. "Wanneer we er niet met stemmen geraken, dan met wapens."

Maduro ziet in de aanval de hand van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Hij beschuldigt Washington ervan zijn tegenstanders te steunen en controle te willen krijgen over de olierijkdom van het land. In zijn toespraak richtte hij zich ook tot Donald Trump. Hij roept hem op om "de waanzin van de gewelddadige Venezolaanse rechtervleugel te stoppen."

Als Venezuela "vernietigd" wordt, waarschuwt Maduro, dreigt er een gigantische vluchtelingenstroom op gang te komen. "De Middellandse Zee zal niets zijn vergeleken met de Caraïbische Zee. Duizenden, zelfs miljoenen Venezolanen zullen naar de VS trekken", klinkt het. "Je zult twintig muren in de zee moeten bouwen, een muur van Mississippi tot Florida, van Florida tot New York."

Politieke en economische crisis

Venezuela is in de greep van een economische en politieke crisis. Het hooggerechtshof en de regering Maduro liggen al maanden onder vuur. Volgende maand heeft de regering van Maduro een referendum gepland over een nieuwe grondwet, die de president meer macht moet geven.

Bijna dagelijks vinden er in de hoofdstad Caracas en andere steden manifestaties plaats tegen de regering. Sinds april zijn daarbij al meer dan 75 mensen om het leven gekomen.

Ook nu is de situatie weer erg onrustig. Vooral in de stad Maracay, zo'n 120 kilometer ten westen van Maracay, lijkt de regering de situatie niet onder controle te krijgen. Verschillende overheidsgebouwen zijn er in brand gestoken en er wordt geplunderd. Gisteravond werd een jongeman doodgeschoten tijdens onlusten met de politie. 

Meest gelezen