Jambon wil agenten die slachtoffer worden van geweld beter vergoeden

Politieagenten die tijdens hun dienst het slachtoffer worden van geweld, kunnen binnenkort een beroep doen op Binnenlandse Zaken om alle ziektekosten terugbetaald te krijgen. Minister Jambon wil daarvoor een regeling uitwerken, na de zomer overlegt hij met de vakbonden.

De voorbije dagen waren er meerdere berichten over geweld tegen politieagenten, in onder meer Antwerpen. Voor Jambon is deze agressie onaanvaardbaar. Hij pleit al langer voor een nultolerantie op dit vlak. Maar naast een streng handhavingsbeleid is er volgens hem ook nood aan een betere opvang en financiële regeling voor agenten die het slachtoffer worden van zware agressie.

De huidige arbeidsongevallenverzekering dekt niet alle kosten, waardoor de agenten zelf kosten moeten bijpassen.

De regeling zal gelden voor lokale en federale agenten die gewond raken door ernstige gewelddaden. Een commissie van experts zal oordelen wat ernstig is en wat niet.

Politievakbond: "Overleg mag al morgen starten"

De liberale politievakbond VSOA reageert positief op het voorstel van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Wat de vakbond betreft "mag het overleg al morgen zijn", zegt ondervoorzitter Vincent Houssin.

"We vragen dit al meer dan tien jaar en hebben de situatie al verschillende keren aangekaart. Als het om serieuze verwondingen gaat, krijgen onze mensen hoge facturen, die de Riziv-terugbetaling ver te boven gaan. Dat heeft al geleid tot schrijnende toestanden, zo kregen verschillende agenten al deurwaarders over de vloer omdat ze de ziekenhuiskosten niet meer kunnen betalen."

Toch houdt de vakbondsman nog een slag om de arm. "We hebben al zoveel beloftes gekregen, we hopen dat er nu ook écht iets verandert", zegt hij.

Dat het overleg pas na de zomer start, is voor Houssin dan ook geen voordeel. "Dat is altijd een beetje het probleem. Als er geen opflakkering van geweld is en het wordt niet meer in de media opgepikt, dan is het voor de regering geen prioriteit meer en hebben we pech. Wat ons betreft mogen de onderhandelingen morgen al starten. De meeste politici gaan toch pas eind juli op verlof", klinkt het.