Mogen Tsjechen binnenkort eigen wapen gebruiken bij terreuraanval?

De Kamer van het Tsjechisch parlement heeft woensdag een amendement op de grondwet goedgekeurd dat legale bezitters van vuurwapens toelaat hiervan gebruik te maken om het land te verdedigen, bijvoorbeeld bij een terreuraanval. Het amendement gaat in tegen een recente Europese richtlijn. Het amendement moet nog de goedkeuring krijgen van de Senaat en president Zeman vooraleer het in werking kan treden.

De inwoners van Tsjechië zullen mogelijk in de toekomst hun vuurwapens mogen gebruiken bij een terreuraanval. Het nieuwe amendement op de grondwet gaat in tegen een recente Europese richtlijn die in Praag slecht werd ontvangen en die de controle op vuurwapens wou opvoeren.

De tekst was ingediend door een groep leden van de meerderheid en oppositie. Van de 168 aanwezige parlementsleden stemden er 139 voor.

"Dit amendement zal de burgers integreren in een breder kader van inspanningen om de veiligheid van de Tsjechische Republiek te verzekeren", motiveert zich minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec. Niettemin moet de Senaat het amendement nog goedkeuren en is bekrachtiging nodig door president Milos Zeman.

"Niemand, ook niet supranationale en intergouvernementele instellingen, heeft het recht een soevereine en democratische staat te dicteren hoe zijn verdediging en veiligheid te verzekeren", zei co-auteur van de tekst Jana Cernochova van de rechtse oppositiepartij ODS.