Rob Beenders: "Niemand verplicht u toch om in de krant te communiceren?"

Oppositiepartijen Groen, SP.A en Vlaams Belang hebben Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) op de korrel genomen voor diens communicatie over zijn voorstel ter vervanging van de energieheffing of Turteltaks. Het kan voor de oppositie niet door de beugel dat dat voorstel (nog) niet onderbouwd is door officiële cijfers. De Vlaamse regering belooft wel een "gedragen en evenwichtige" oplossing in september.

Het Vlaams Parlement heeft vanmorgen gediscussieerd over het arrest van het Grondwettelijk Hof om de energieheffing, ook bekend als de Turteltaks, van gemiddeld 100 euro per jaar te vernietigen. Maar het debat ging al snel in de richting van het voorstel dat Vlaams Energieminister Tommelein heeft gelanceerd in Het Laatste Nieuws.

Door de groenestroomquota op te trekken, zou de schuldenberg kunnen worden gedekt, meent hij. De impact op de factuur van een gemiddeld gezin zou hooguit 10 euro bedragen. De oppositie wilde graag weten waar dat voorstel op gebaseerd is en of het gedragen is door de regering.

Officiële cijfers kan Tommelein nog niet geven. Hij zegt zich voor zijn voorstel te baseren op "signalen" op de markt van de groenestroomcertificaten. Hij wil in overleg met zijn regeringspartners tegen september een uitgewerkt voorstel klaar hebben.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) bevestigt dat er in september een gedragen oplossing op tafel zal liggen. Nieuwe schuldenbergen opbouwen, is daarbij uit den boze. Het optrekken van de quota voor groenestroomcertificaten is dan weer wel een optie die op tafel ligt. Ook CD&V-viceminister-president Hilde Crevits bestempelt dat als "een bespreekbare piste".

"Waarom heeft u niet gewacht?"

Oppositiepartijen SP.A, Groen en Vlaams Belang hekelden vooral de communicatie van minister Tommelein. "Uw cijfers blijken niet gestaafd te zijn. Waarom hebt u niet gewacht? Niemand verplicht u toch om in de krant te communiceren", aldus SP.A-parlementslid Rob Beenders.

Groen-fractieleider Björn Rzoska ging een stap verder en sprak van "een triest schouwspel" en "rotslecht bestuur". "De mensen die twee jaar lang een onwettige taks hebben betaald, kan je toch niet met een ballonnetje naar huis sturen?", aldus Rzoska.

Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin: "De minister staat graag in de schijnwerpers. Hij heeft de vlucht vooruit genomen en niet eens overleg gepleegd in zijn regering. Hij heeft dat gewoon aangekondigd. Maar dat is de minister: aankondigingen, aankondigingen, aankondigingen..."