Surinaamse aanklager eist 20 jaar tegen president Bouterse voor Decembermoorden

In het proces rond de zogenoemde Decembermoorden in het Zuid-Amerikaanse land Suriname eist de openbare aanklager twintig jaar cel voor de toenmalige dictator en huidig (verkozen) president Desi Bouterse, zo hebben meerdere Nederlandse media gemeld.

De Decembermoorden gaan om het martelen en vermoorden van vijftien prominente tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse in Fort Zeelandia in de hoofdstad Paramaribo op 8 en 9 december 1982. Net als het vroegere moederland Nederland, schortte toen ook België daarom zijn ontwikkelingshulp aan Suriname op.

Er loopt al zowat tien jaar een proces waarbij de grote vraag is of hoofdbeschuldigde Bouterse mee verantwoordelijk was voor de moorden.

Volgens aanklager Roy Elgin van de Krijgsraad heeft de toenmalige alleenheerser zelf niet geschoten, maar was hij wel bij de moorden aanwezig en heeft hij strafbare feiten gepleegd. Hij verdient aldus twintig jaar cel.

Desi Bouterse is sinds 2010 de democratisch verkozen president van Suriname. In 1980 pleegde hij met vijftien andere militairen een staatsgreep.

In de vroegere kolonie van Nederland, die in 1975 onafhankelijkheid kreeg, werd de coup tegen de toenmalige, zwak opererende burgerregering aanvankelijk met veel enthousiasme ontvangen. Dat veranderde na de Decembermoorden.

Bouterse is eerder al in Nederland bij verstek veroordeeld wegens betrokkenheid bij drugshandel.