Tommelein komt met voorstel ter vervanging van Vlaamse energieheffing

Vlaams energieminister Bart Tommelein (Open VLD) lanceert vandaag in "Het Laatste Nieuws" zijn voorstel ter vervanging van de "Turteltaks". Door de groenestroomquota op te trekken, kan de schuldenberg worden gedekt, meent hij. De impact op de factuur van een gemiddeld gezin zou hooguit 10 euro bedragen.

Tommelein beloofde dit weekend al dat er na de vernietiging van de Vlaamse energieheffing geen nieuwe heffing zou komen. Maar de historische schuldenberg bedraagt 2 miljard euro en daarbovenop moet de Vlaamse regering tot 2030 jaarlijks 1,2 miljard euro engagementen voor hernieuwbare energie nakomen.

Tommelein zegt in Het Laatste Nieuws dat de schuldenberg intussen onder controle is. "De jongste maanden hebben energieproducenten massaal groenestroomcertificaten opgekocht, doordat de quota voor groene stroom werden aangepast. Zo veel dat het doorrekenen van de schuld in de distributietarieven en de opbrengsten van de energieheffing in 2016 en 2017, volstaan om die schuld af te betalen."

Volgens hem zijn de toekomstige engagementen al verkleind door het schrappen van de biomassasubsidies. De rest kan worden opgevangen door de groenestroomquota die de producenten moeten halen, opnieuw aan te passen, luidt het.

"We zullen alle zaken en voorstellen, ook mijn voorstel, bekijken"

In het Vlaams Parlement werd deze voormiddag gedebatteerd over de energieheffing. Tommelein benadrukte daar dat het standpunt van de regering duidelijk is: "We zullen alle zaken en alle voorstellen, ook mijn voorstel, bekijken. En dan zal ik na de vakantie, als minister van Energie, met een heel concreet voorstel naar de regering gaan."

"Dat voorstel zal aan alle vragen en opmerkingen van de regering beantwoorden. Met andere woorden: we gaan duidelijk verder voor hernieuwbare energie. We gaan duidelijk verder op zon, wind en warmte, en we zullen de financiering doen kloppen. We zullen de facturen voor de mensen en de bedrijven laag houden", klonk het.

Tommeleins coalitiepartners CD&V en N-VA hopen dat de cijfers van Tommelein kloppen. Zij zijn in elk geval al blij dat de minister het geld niet wil gaan zoeken bij besparingen op zorg of onderwijs. En alle partijen willen uiteraard dat de elektriciteitsfactuur voor gezinnen naar beneden kan.

Minister-president Geert Bourgeois bevestigt dat er in september een gedragen oplossing op tafel zal liggen. Nieuwe schuldenbergen opbouwen, is daarbij uit den boze. Het optrekken van de quota voor groenestroomcerfificaten is dan weer wel een optie die op tafel ligt. Ook CD&V-viceminister-president Hilde Crevits bestempelt dat als "een bespreekbare piste".

(Lees voort onder de video.)

Groen: "Cijfers moeten op tafel"

Groen reageert positief op het voorstel van Energieminister Bart Tommelein (Open VLD) voor de vervanging van de zogenaamde Turteltaks. "Ik herken in dat idee een aantal van onze eigen voorstellen, zoals het niet doorschuiven van de factuur naar de gezinnen en het optrekken van de quota", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska.

Groen is "blij dat de minister inziet dat het anders moet". Rzoska vraagt zich wel af of het voorstel van Tommelein gedragen wordt door alle partijen in de Vlaamse regering. "Hopelijk zijn nu ook de andere partijen bereid hun dogma's los te laten en een open dialoog aan te gaan", zegt hij.

Ook de cijfers die de minister gebruikt, moeten vandaag op tafel, aldus de fractieleider. "Mensen willen definitief zekerheid. Groen is een partner om ervoor te zorgen dat Vlaanderen Europees kampioen hernieuwbare energie wordt, maar dan wel op een rechtvaardige manier", besluit hij.