Ultiem overleg De Lijn faalt, staking gaat door

De staking bij vervoersmaatschappij De Lijn gaat door. Vanochtend was er nog een laatste poging om de standpunten over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (cao) tussen directie en vakbonden te verzoenen. Dat is niet gelukt.

Voorlopig raken directie en vakbonden het dus niet eens over de nieuwe arbeidsorganisatie vanaf eind 2020. Dan loopt de huidige beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid af. De privésector krijgt vanaf dan meer kansen. Volgens de directie is het daarom noodzakelijk dat de arbeidsorganisatie efficiënter gemaakt wordt. Ook over de loonsopslag is er nog geen overeenkomst.

De vakbonden gaan dus door met de aangekondigde staking. Chauffeurs die het werk willen neerleggen mogen zelf één van de vier stakingsdagen kiezen, namelijk vrijdag, zaterdag, zondag of maandag.

Concreet: wie er op rekent om met De Lijn te reizen op die dagen zal mogelijk hinder ondervinden. Vanaf vrijdagochtend halfzeven probeert delijn.be zo goed mogelijk in kaart te brengen welke bussen en trams al dan niet rijden.

Dat kan pas op het moment dat bussen normaal gezien uitrijden, omdat werknemers niet op voorhand moeten melden of ze gaan staken. Werkgevers weten dus pas bij het begin van de diensturen zeker wie komt opdagen.

Werchter

De directie van De Lijn maakt zich sterk dat het vervoer van en naar Rock Werchter zoals gepland zal verlopen. De chauffeurs voor die buslijnen hebben zich al lang op voorhand vrijwillig opgegeven. Ze zijn vaak zeer gemotiveerd voor die ritten, omdat het contact met de feestende jongelui extra hartelijk verloopt, zo meent de directie.

Nog een tip: zaterdag begint de zomervakantie. Vanaf dan begint de dienstregeling voor schoolvakanties dus. Check delijn.be voor je naar de bus- of tramhalte gaat.  

Meest gelezen