Unizo niet te spreken over groepsaankopen voor schoolspullen

Unizo is niet blij met het fenomeen van groepsaankopen voor schoolbenodigdheden. Volgens gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt zijn eigen lokale handelaars, die voor welvaart en tewerkstelling zorgen in hun onmiddellijke omgeving, daar de eerste slachtoffers van.

Het fenomeen van groepsaankopen voor potloden, balpennen, gommen en geodriehoeken voor scholen is al langer aan een opmars bezig. Scholen willen de factuur voor gezinnen op die manier drukken, maar dat is volgens Van Eetvelt niet de juiste manier, omdat de lokale handelaars erdoor onder druk worden gezet.

"De zoektocht naar de laagste prijs voor grote volumes eindigt vaak bij een buitenlandse leverancier, die verder niets bijdraagt aan onze samenleving", zegt Van Eetvelt. De Unizo-topman spreekt van "dumpinginitiatieven", die de lokale economie onderuithalen, en vraagt zich af hoe sociaal het is om onder het mom van solidariteit bedrijven tot op een bodemprijs uit te persen, zodat die zich kapot moeten saneren om nog mee te kunnen.

Unizo is zich er naar eigen zeggen wel bewust van dat de schoolfactuur voor bepaalde gezinnen hoog kan oplopen en wil mee zoeken naar oplossingen, samen met de betrokken handelaars. Concrete voorstellen zijn er niet, maar de prijs van de schoolbenodigdheden ligt wel noodgedwongen hoger dan bij groepsaankopen het geval is. Ondernemers kunnen maar op een gezonde en rendabele manier ondernemen al ze een redelijke, correcte prijs voor hun aanbod aanrekenen. Geen overdreven prijzen, maar prijzen die het hen mogelijk maken om alle rekeningen te betalen, besluit Van Eetvelt.