Voka wil niet dat bedrijven dubbel betalen na de Turteltaks

Vorige week vernietigde het Grondwettelijk Hof de Turteltaks. Bart Tommelein kondigde toen aan dat er geen nieuwe energieheffing zou komen. Vandaag lanceert de minister een alternatief waardoor volgens hem de impact voor gezinnen beperkt zal blijven tot tien euro. Het Vlaams Netwerk van Ondernemingen (Voka) vreest wel dat bedrijven de dupe zullen worden van het voorstel van de minister. "De vrijstellingen voor bedrijven moeten evenredig met de quota worden verhoogd, bedrijven hebben immers de energieheffing al twee keer betaald, rechtstreeks én via de automatische loonindexering", zegt Voka.

Voka vindt het onaanvaardbaar dat bedrijven gedwongen zouden worden om nog extra groenestroomcertificaten te kopen. "Energie is een van de belangrijkste kosten voor onze ondernemingen", zegt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. "Willen we als bedrijfswereld en industrie nog competitief blijven, dan mag die kost niet verder stijgen. Onze energiekost is immers al bij de hoogste van Europa en in vergelijking met onze buurlanden doen we het slecht.”

Het Netwerk wil dat de bedrijven worden betrokken bij de discussie over de toekomst van de energieheffing. Net als de Vlaamse oppositie vraagt Voka onderbouwde cijfers, om de reële impact te berekenen.