"De vrienden van Werchter": 6 acts die Schueremans graag opnieuw uitnodigt

Ook dit jaar staan er enkele vaste waarden op de affiche van Rock Werchter, noem ze gerust "de vrienden van Werchter". Bovenaan het lijstje staat Kings of Leon (7e keer op Werchter), Radiohead en Dropkick Murphys vieren hun 5e keer. Voor Foo Fighters, Oscar And The Wolf en Alt-J is het hun 3e optreden op de wei van Werchter.

Kings of Leon: 7e keer

Wie Rock Werchter zegt, zegt de jongste jaren bijna automatisch ook Kings of Leon. De Amerikaanse band rond de broers Followill stond in 2007 voor het eerst op Rock Werchter en staat er dit jaar voor de 7e keer. Daarmee behoren ze tot het clubje van absolute recordhouders, waar ook Chemical Brothers, dEUS, Metallica en Placebo in zitten. 

Kings of Leon stond op de Werchter-affiche in 2007, 2008 en 2009. Daarna ook in 2011, 2013 en 2014. Op de website van het festival worden ze zelfs al omschreven als "de koninklijke familie van Werchter" omdat ze bijzonder graag naar het festival komen. 

Na de passage in 2011 moest de band de rest van zijn tournee annuleren omdat frontman Caleb Followill moest afkicken. Op hun jongste, zevende album "WALLS (We are like love songs)" staat een nummer over zijn alcoholverslaving.

De Followills hebben altijd al met hun demonen geworsteld, want ze groeiden op in een strikt religieuze omgeving in het diepe zuiden van de VS. Rock-'n-roll was hun uitlaatklep, waarmee ze nu ook een zeer groot publiek aanspreken. Want wees maar zeker dat hits als "Sex on fire", "Use somebody" en "Pyro" uit volle borst zullen meegezongen worden op donderdagavond.

(Donderdag /  Main Stage / 23.10 - 00.40 uur)

©Ymke Dirikx

Radiohead: 5e keer

Radiohead viert deze zomer de 20e verjaardag van zijn iconische album "OK Computer" op ongeveer alle Europese festivalpodia. Half juni stonden ze al op Best Kept Secret in Nederland, vorig weekend volgde een memorabel concert op Glastonbury, in hun achtertuin in Engeland. "Creep", 25 jaar oud, stond er zelfs op de setlist, hun doorbraaksingle die ze lange tijd live weigerden te spelen. En dit weekend staat de band rond Thom Yorke op vrijdag op Werchter en zondag op Arras in het noorden van Frankrijk. 

De Britse band stond in 1996 voor het eerst op Rock Werchter. Het was toen de eerste keer dat er twee festivaldagen waren. Radiohead stond op zondag op het zijpodium, vlak voor Björk. Een jaar later volgde een memorabele passage op het hoofdpodium. 

Ook bij de jubileumeditie van 2003 stond Radiohead op de affiche. Het was de eerste keer dat Werchter vier dagen duurde. Radiohead stond op dag 1 tussen -alweer Björk- en Underworld op het hoofdpodium. In 2008 mocht Radiohead op zaterdag het hoofdpodium afsluiten. Dat was hun voorlopig laatste concert op Werchter, tot nu dus.

De fans mogen zich verwachten aan een eclectische en eigenzinnige set van Yorke en de zijnen, waarin toch voldoende geput wordt uit "OK Computer". Meezingmomenten ("Paranoid android", "Karma police") en kippenvel (o.a. "Exit music for a film" en "No surprises") gegarandeerd. 

(Vrijdag /  Main Stage / 22.30 - 01.00 uur)

AFP or licensors

Dropkick Murphys: 5e keer

Net als Radiohead staat ook de Amerikaanse punkband Dropkick Murphys voor de vijfde keer op Werchter. 

Door de organisatie worden ze omschreven als "een vrolijke bende onderlegd in metal, punk en Ierse folk".  Meestal krijgen ze de ondankbare taak om in de loop van de namiddag of vooravond de massa voor het hoofdpodium tot enige beweging aan te manen. 

De band mag Bruce Springsteen tot zijn fans rekenen. Dropkick Murphys is al meer dan 30 jaar bezig en bracht dit jaar het album "11 short stories of pain and glory" uit. 

(Zondag /  Main Stage / 14.45 - 15.45 uur)

Matthias Engels

Foo Fighters: 3e keer

Voor Foo Fighters, de band rond Dave Grohl, wordt deze 3e keer een bijzonder weerzien met Werchter. Twee jaar geleden stond de band ook geprogrammeerd, maar toen kwam Grohl ongelukkig ten val tijdens een optreden in Zweden begin juni en moest hij de rest van het Europese festivalseizoen noodgedwongen thuis volgen vanuit een rolstoel. 

Zijn gevoel voor humor verloor hij er alvast niet door, want afgelopen weekend gaf hij op Glastonbury het drukke verkeer de schuld voor zijn "2 jaar vertraging". 

Of Foo Fighters in België het podium zal halen, weet je eigenlijk nooit meer zeker, want in 2011 moest hun concert op Pukkelpop ook al geannuleerd worden nadat de verwoestende storm over het terrein geraasd was. Het weerzien met de band in Kiewit een jaar later was emotioneel voor publiek en band, het optreden intens. "These days" was het nummer waarin alles samenkwam: "One of these days your heart will stop and play its final beat".

Wie al flarden zag uit hun optreden op Glastonbury, weet dat Dave Grohl energieker is dan ooit en dat Werchter een waardige afsluiter zal hebben dankzij een strakke best of-setlist met daarin hits als "The pretender", "Learn to fly", "Best of you" en "Walk".

(Zondag / Main Stage / 22.30 - 01.00 uur)

AFP or licensors

Alt-J: 3e keer

Ook de Britse band Alt-J is dit jaar aan zijn derde editie op Werchter toe en staat voor Foo Fighters op de Main Stage op zondagavond. 

Alt-J springt er in het hedendaagse muzikale landschap uit door zijn unieke, dromerige, geperfectioneerde sound. De nasale, maar meeslepende stem van frontman Joe Newman herken je uit de duizend.

Alt-J stond al twee keer in de intimistische Barn op Werchter, maar staat -na een eerdere passage op het hoofdpodium van Pukkelpop- nu eindelijk ook op het hoofdpodium van Werchter. Het contrast tussen melancholisch wegdromen (bij Alt-J) en grenzeloos hard rocken (bij Foo Fighters) zal zondagavond niet groter kunnen zijn.

(Zondag /  Main Stage / 20.15 - 21.30 uur)

Oscar And The Wolf: 3e keer

De Belgische Max Colombie (Oscar And The Wolf) was in 2014 vroeg op de dag de verrassing van de slotdag van Werchter als openingsact in de Barn. Eén jaar later stond Oscar and the Wolf in diezelfde Barn al veel hoger, vlak voor headliner Elbow. 

En dat alles met slechts 1 album, zijn debuut "Entity". Intussen weten we dat eind september het nieuwe album "Infinity" uitkomt waar Colombie zeker ook uit zal putten voor zijn Werchter-optreden. De Barn blijft duidelijk zijn favoriete stek op het festival. Hij mag er uiteraard opnieuw later op de avond het podium betreden. Maak u alvast op voor een sfeervol feestje. 

(Vrijdag /  The Barn / 21.55 - 23.10 uur)