Arcade Fire: Headliner met grote H

Arcade Fire heeft vanavond op Rock Werchter opgetreden. De Canadese groep deed wat iedereen had gehoopt: de wei platspelen. In een interview met Studio Brussel vooraf liet frontman Win Butler verstaan dat hij nog lang niet over de dood van David Bowie heen is.

Arcade Fire was vandaag dé naam waar het merendeel van de festivalgangers van Rock Werchter naar had uitgekeken. De groep stelde niet teleur. Als je als starter kan uitpakken met twee oorwurmen op rij (“Everything now” en “Rebellion (lies)”) dan heet dat binnenkomen door de grote poort.

Er werd op de wei dan ook gedanst dat het een lieve lust was. Her en der werd een polonaise ingezet. In combinatie met de ondergaande zon was dit een eerste festivalmoment om in te kaderen. “No cars go” en een breed uitgesponnen “Reflektor” duwden het gaspedaal halverwege de set nog wat dieper in.

Naast de hits waren ook een bataljon instrumenten onderdeel van de zegetocht van Arcade Fire. Onder meer gespot: een accordeon, violen, synthesisers, tamboerijnen en (jawel) een wandelende trommelaar. De samenzang tussen het echtpaar Win Butler en Régine Chassagne zat ook vandaag haarscherp. Arcade Fire had ook gedacht aan het visuele plaatje: met een ledmuur achter hen die oplichtte als een sterrenhemel, of kunstzinnige projecties toonde. En ook de rookmachine draaide overuren.

Voorts bleef ook een sneer naar Amerikaans president Donald Trump niet uit. Het was trouwens niet de eerste politieke uitspraak die vandaag viel. “Fuck Trump for a thousand years”, klonk het hier. Al toonde frontman Butler zich ook van zijn vriendelijkste kant door op het einde van het optreden zijn tamboerijn weg te geven aan “that little girl who sat on the shoulders of her dad for the whole fucking concert”. Kind blij, applaussalvo verzekerd, en verwachtingen meer dan ingelost Arcade Fire.

"Het verlies van David Bowie weegt vandaag nog steeds"

Enkele uren voor het optreden gaf Butler een interview aan Kirsten Lemaire van Studio Brussel. Daarin blikte hij onder meer terug op de dood van David Bowie die in 2013 nog meewerkte aan het nummer "Reflektor" van Arcade Fire. "David Bowie die sterft is een van de dingen waarover je op voorhand niet nadenkt en die je gewoon overvallen", zei hij.

"Hij steunde onze band enorm in onze begindagen. Hij was een echte heer. Ik voel me gezegend dat we de kans hebben gekregen met hem samen te werken. We hadden geen flauw benul dat hij ziek was. Toen wij hem zagen, was hij in topvorm. Zijn verlies weegt vandaag nog steeds."

Thomas Geuens

"We hebben letterlijk nul hits"

Dat Arcade Fire op het podium van Werchter zou staan, vond hij naar eigen zeggen opmerkelijk want "eigenlijk hebben we nog nooit een hit gehad". "Bijvoorbeeld "Tunnels" is enkel op universiteitsradio's gedraaid en toch stonden plots weiden vol mensen het nummer mee te zingen. Dat is geweldig want we hebben letterlijk nul hits. Ik denk dat het beter is ofwel zoals Prince 50 hits te hebben ofwel juist nul hits. Als je 1 hit hebt, dan wacht iedereen gewoon tot je dat ene nummer speelt."

Bekijk hier het integrale interview: