België boven op Rock Werchter: kruis deze bands zeker aan in je festivalagenda

Traditiegetrouw staan er op Rock Werchter opnieuw heel wat Belgische artiesten tussen de internationale toppers. Maar vier festivaldagen en drie podia vragen om harde keuzes in uw persoonlijk festivalprogramma. Daarom de 5 Belgen die u - ongeacht het uur of de weersomstandigheden - niet mag missen op Rock Werchter 2017.

1. Het Zesde Metaal

De eer om het hoofdpodium van Rock Werchter te openen, is dit jaar weggelegd voor Het Zesde Metaal, dat meteen zijn Werchterdebuut maakt door de grote poort. De West-Vlaamse band onder leiding van brein/lokale bard/acteur Wannes Cappelle is dit jaar aan een forse opmars bezig. Hun nummer "Ploegsteert", over het leven van wielrenner Frank Vandenbroucke, werd eind vorig jaar door de luisteraars van Radio 1 verkozen tot het beste Belgische nummer aller tijden, voor kleppers van Jacques Brel en Gorki.

En dat was nog maar het begin: oorwurm "Naar de wuppe" werd opgepikt door nagenoeg alle radiozenders, en de groep mocht zijn eerste twee MIA's in ontvangst nemen: eentje voor album "Calais" en eentje voor frontman Wannes Cappelle als beste auteur/componist. Wie donderdagmiddag de lange wachtrijen aan de ingang van het festivalterrein trotseert, zal het zich niet beklagen. Poets in de tussentijd alvast uw West-Vlaams op.

(Donderdag / Main Stage / 13.15 - 14.15 uur)

2. Tamino

Een tweede, Belgische debutant op Rock Werchter 2017 luistert naar de exotische artiestennaam Tamino. Voluit staat er Tamino-Amir Moharam Fouad op zijn kaartje, met daaronder "Winnaar De Nieuwe Lichting 2017", de talentenjacht van Studio Brussel. Een ander onderschrift had "rijzende ster" kunnen zijn, want het gaat hard voor de Antwerpenaar met Egyptische roots.

Quasi meteen na De Nieuwe Lichting verkocht hij al twee keer de AB Club uit, gevolgd door een uitgebreide concert- en festivaltournee in Nederland én ons land. Tamino ontroert met een doorleefde stem, die met haar extreem hoog én laag bereik doet denken aan wijlen Jeff Buckley. Al is het gevaarlijk vergelijken, want hij brengt vooral iets ánders. Zijn single "Habibi" werd op nagenoeg alle radiozenders gedraaid. Nu mag hij zijn eerste eigen nummers loslaten op het Werchterpubliek, als opener in The Barn. De moeite om vroeg voor uit uw tent te rollen: elke nieuwkomer kan een duwtje in de rug gebruiken.

(Vrijdag / The Barn / 13.30 - 14 uur)

3. 2/5 Balthazar - J. Bernardt & Warhaus

Balthazar heeft sinds vorige zomer na tien drukke jaren de pauzeknop ingedrukt. Daar maken frontmannen Jinte Deprez en Maarten Devoldere gretig gebruik van om hun wilde soloplannen de vrije loop te laten. Het resultaat: elektro/urban bij J. Bernardt en jazzy chanson bij Warhaus.

Het project van Deprez staat nog het meest in zijn kinderschoenen: zijn soloplaat "Running days" is nog maar enkele weken uit. J. Bernardt ligt behoorlijk ver af van de indierock waar Balthazar garant voor staat. Jinte heeft zijn gitaar ingeruild voor keyboards en experimenteert met hiphop en r&b, de genres waar hij zelf graag en veel naar luistert. Voeg daar enkele beats en zijn diepe stemgeluid aan toe en je krijgt een interessante mix die Deprez zelf omschrijft als "een mengeling van The Doors, Edith Piaf en Daft Punk". Vrolijk en dansbaar, maar met een dubbele bodem.

(Zaterdag / Klub C / 14 - 14.40 uur)

All rights: www.joostvh.be

Warhaus is al iets langer bezig, en debuteerde vorig jaar al op onder meer Pukkelpop. Devoldere doet het niet geheel solo, maar deelt het podium met zijn vriendin Sylvie Kreusch (Soldier's Heart), die een belangrijke rol speelt. De vergelijking tussen Serge Gainsbourg en Jane Birkin ligt dan voor de hand, en is niet volledig uit de lucht gegrepen: Devoldere refereert graag naar het Franse chanson. En ook hun manier van duetteren heeft iets bijzonder sensueels. Hun plaat heet niet voor niets "We fucked a flame into being". Geoefende oren horen ook een vleugje Nick Cave en Leonard Cohen in de donkere nummers. Wie Tamino gaat ontdekken, blijft best nog even hangen.

(Vrijdag / The Barn / 14.30 - 15.15 uur)

Chris Stessens

4. Oscar And The Wolf

Terug van (even weggeweest): Max Colombie met Oscar And The Wolf. Voor zijn derde optreden op Rock Werchter, voor de derde keer in "zijn" Barn. Wie er de allereerste keer, op zondagmiddag, editie 2014 bij was zal dat concert - toen nog met palmbomen op het podium - niet snel vergeten. Kersverse plaat "Entity" (2014) werd niet veel later een bestseller, en een hitplaat waarmee Colombie ruim twee jaar tourde.

Zijn langverwachte tweede plaat "Infinity" komt eind september uit, maar Colombie trakteert zijn Belgische fans voor het dubbele Sportpaleisconcert in november op Rock Werchter al op nieuw werk. Singles "So real" en "Breathing" klinken opnieuw dansbaar en duister tegelijk, maar met een ander randje aan. Zijn kleurrijke jassen en glittercapes heeft hij naar verluidt ingeruild voor een andere look. Wie zin heeft in een dansfeestje onder leiding van de excentrieke Colombie, en de start van Radiohead op het hoofdpodium kan missen, weet waarheen vrijdagavond.

(Vrijdag / The Barn / 21.55 - 23.10 uur)

YMDI