Diaken veroordeeld voor oplichting van kloosterorde in Anzegem

Een 42-jarige diaken uit Izegem in West-Vlaanderen is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf met uitstel voor oplichting. De diaken speelde grote sommen geld van een kloosterorde uit Anzegem door naar een man met wie hij een relatie had. Die man werd op zijn beurt veroordeeld voor afpersing.

De diaken uit Izegem stond in voor de boekhouding en de administratie van de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo in Anzegem. In 2013 zorgde hij ervoor dat zijn vzw Diakenfonds een schenking van 1 miljoen euro kreeg van de kloosterorde. Het geld diende zogezegd om enkele goede doelen te steunen.

De 42-jarige diaken speelde minstens een deel van het geld door naar een man waarmee hij een relatie had. Die laatste werd op zijn beurt veroordeeld voor afpersing. Hij moet de diaken 1 miljoen euro betalen.

Anderzijds moeten de diaken en de vzw Diakenfonds ongeveer 500.000 euro terugbetalen aan de Zusters van de Heilige Vincentius a Paulo. Over de rest van de schadevergoeding aan de Anzegemse congregatie wordt later geoordeeld.