Erdogan mag geen toespraak houden in Duitsland

De Duitse regering vindt het "ongepast" dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tijdens de komende top van de G20 in Hamburg daar ook een toespraak zou houden voor Turken die in de Bondsrepubliek wonen. Dat is een nieuwe stap in de verslechtering van de relaties tussen Berlijn en Ankara die nu al maanden aan de gang is.

Op 7 en 8 juli komen de leiders van de G20 -de 20 belangrijkste economieën ter wereld- bijeen in de Duitse havenstad Hamburg. Ook de Turkse president Erdogan zal daar aanwezig zijn.

Daar heeft de Duitse regering geen probleem mee, maar wel met plannen van Erdogan om tijdens zijn bezoek ook een toespraak te houden voor de vele mensen van Turkse afkomst die in Duitsland wonen.

Volgens de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel (SPD, foto in tekst) zijn er twee problemen. Enerzijds zouden er onvoldoende politiemensen zijn om zowel de top als de rally van Erdogan te beschermen. Anderzijds "hebben we niet de intentie om de conflicten van andere landen bij onze bevolking binnen te laten".

Opvallend: de leider van de Turkse gemeenschap in Duitsland, Gökay Sofuoglu, heeft begrip voor de uitspraken van Gabriel. Dat zal wellicht niet het geval zijn in Turkije zelf.

Eerder deze week was Martin Schulz, kandidaat-kanselier voor de sociaaldemocratische SPD en partijgenoot van Gabriel, forser van leer getrokken. Hij omschreef Erdogan als "een autocratisch leider" en vergeleek hem met de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Donald Trump. 

Irritatie groeit tussen Berlijn en Ankara

In maart had de Turkse regering al woedend gereageerd toen Duitsland verbood dat Turkse politici in de Bondsrepubliek campagne kwamen voeren voor het referendum over meer macht voor president Erdogan. Ook Turken in Duitsland konden daar toen stemmen.

President Erdogan had Duitsland daarop beschuldigd van "nazi-praktijken" en als er iets is waar je de Duitsers mee de kast op krijgt, dan is het dat wel. Erdogan verweet Duitsland ook dat dat land lauw reageerde op de mislukte staatsgreep van vorige zomer en asiel heeft verleend aan Turken die voor de repressie van Erdogan gevlucht zijn.

Omdat Turkije herhaaldelijk Duitse parlementsleden verboden heeft om de troepen in de luchtmachtbasis van Incirlik te bezoeken, heeft Berlijn besloten om de vliegtuigen en het personeel daar weg te halen en over te brengen naar een basis in Jordanië. Het gaat om de zes Duitse Tornado-verkenningsvliegtuigen die met de internationale coalitie optreden tegen de terreurgroep IS in Syrië en Irak.

"Twee maten en twee gewichten", reageert Erdogan

De Turkse president Erdogan heeft meteen gereageerd. Volgens hem is de Duitse beslissing "het duidelijkste voorbeeld van twee maten, twee gewichten".

"Zij die Turkije telkens weer de les proberen te spellen over democratie, mensenrechten en vrijheden, verhinderen de president nu om Turkse burgers toe te spreken", zo zei een woordvoerder van Erdogan. 

"Ondertussen scharen de Europeanen zich achter terroristische organisaties, coupplegers en outlaws", aldus de mededeling. 

Meest gelezen