Fregat Louise-Marie redt 118 bootvluchtelingen uit Middellandse Zee

Het Belgische fregat Louise-Marie is vandaag voor het eerst in de Middellandse Zee in actie gekomen om bootvluchtelingen te redden. 118 zwarte Afrikanen, voor het grootste deel jonge mannen en jongens, werden uit een rubberbootje gered.
Een verkenningshelikopter landt op de Louise-Marie (archieffoto).

Onze collega Mieke Strynckx is aan boord van de Louise-Marie en heeft de reddingsactie meegemaakt.

Een helikopter op verkenningsvlucht voor de Libische kust had een rubberboot met zo'n 120 vluchtelingen opgemerkt ten zuiden van de Louise-Marie. Die had daarop koers gezet naar het bootje, dat nog op eigen kracht kon varen en niet in de problemen leek te verkeren.

Het bootje kreeg de instructie om de motoren stil te leggen, en de speedboten van de Louise-Marie begonnen daarop de migranten en vluchtelingen van boord te halen. 

De eerste speedboot die terugkeert, brengt vijf kleine kinderen mee, onder wie ook een pasgeboren baby. 

Daarna worden de andere mensen overgebracht in een gestroomlijnde operatie, in totaal zijn het er 118. De meesten van hen zijn piepjonge mannen en jongens, en het zijn allemaal zwarte Afrikanen.

De migranten zijn overgedragen aan een schip van Frontex, de Europese missie die de grenzen bewaakt.

Verwacht wordt dat de Louise-Marie nog enkele dagen voor de Libische kust zal blijven patrouilleren in het kader van operatie Sophia, die tot doel heeft de mensen- en wapensmokkel in de Middellandse Zee tegen te gaan. Daarna zal het fregat koers zetten naar Kreta.