Gewezen Israëlische premier Olmert wordt zondag vrijgelaten

In Israël komt voormalig premier Ehud Olmert vervroegd vrij uit de gevangenis. Olmert was enkele jaren geleden veroordeeld wegens corruptie. Normaal zal hij zondag vrijgelaten worden. Olmert is 71 en sukkelt al een tijdje met gezondheidsproblemen.

De juridische commissie die zich over vervroegde vrijlating moet uitspreken, heeft dus groen licht gegeven aan Ehud Olmert. Nochtans had het ministerie van Justitie bezwaren geuit omdat de advocaat van Olmert onlangs betrapt was bij het verlaten van de gevangenis. Die advocaat had toen een hoofdstuk van een nog te publiceren boek van Olmert bij zich, dat "gevoelige veiligheidskwesties" zou onthullen.

Hoe dan ook zou Olmert dus volgende zondag 2 juli uit de gevangenis waar hij nu verblijft, wordt vrijgelaten. De politicus had daarom gevraagd omdat hij al enkele keren naar het ziekenhuis is gevoerd met hartklachten. Olmert is 71.

Ehud Olmert was enkele jaren geleden veroordeeld tot 27 maanden celstraf. Hij was terechtgekomen in een aantal corruptieschandalen rond vastgoedprojecten in Jeruzalem en de verkoop van een bank. Daarbij zou hij bevriende zakenlui bevoordeeld hebben.

Olmert is de eerste premier in Israël die naar de gevangenis moest. Eerder was echter al een gewezen president Moshe Katzav, naar de cel gemoeten omdat hij vrouwen zou hebben lastiggevallen.

IJzeren vuist, maar toch praten

Ehud Olmert was één van de kopstukken van de conservatieve Likoedpartij en had verschillende ministerposten, onder meer Financiën. In 2005 brak hij met die partij en volgde hij toenmalig premier Ariël Sharon die Likoed verliet en de nieuwe centrumpartij Kadima oprichtte. Zo steunde hij Sharon toen die de kolonisten en het leger terugtrok uit de Gazastrook.

Een jaar later raakte Sharon in coma na een beroerte en werd Olmert premier. In die periode voerde Israël nog een echt vredesoverleg met de Palestijnen, maar tegelijk was er een niet erg succesvolle interventie tegen de sjiitische militie Hezbollah in Libanon. In 2009 voerde Israël een zware vergeldingsaanval uit tegen de Gazastrook nadat extremistische groepen van daaruit raketten hadden afgevuurd. De Verenigde Naties spraken toen over "buitensporige reacties".

Tegelijk was Olmert bereid tot overleg met de Arabische staten. "Er is geen islamitisch land waarmee wij niet over vrede willen praten", zei hij.

Olmert bleef premier tot 2009, toen Likoed terug aan de macht kwam met huidig premier Benjamin Netanyahu. Kort daarop doken de schandalen rond de ex-premier op.