Het Zesde Metaal trapt Rock Werchter 2017 op gang (en pikt een gouden plaat mee)

Rock Werchter 2017 is officieel begonnen, met een openingsconcert van Het Zesde Metaal op het hoofdpodium. Frontman Wannes Cappelle mocht nadien in naam van de band een gouden plaat in ontvangst nemen voor het album "Calais". Voorlopig blijft het droog.

De eer om Rock Werchter te mogen openen, ging dit jaar naar 2 Belgische bands: Tout va Bien, die zich in The Barn even aan een cover waagde van "City lights" van Blanche, en Het Zesde Metaal op het hoofdpodium. Presentator Stijn Van de Voorde kondigde hen aan met de woorden "laat ons beginnen met schone liedjes in een licht West-Vlaams accent". En dat was ook wat een glunderende Cappelle (met zwarte pet) en co in petto hadden. 

"Het zeikt en regent klachten", een flard tekst die passeert in het eerste nummer, is voorlopig nog geen realiteit op de wei. Met gortdroge mopjes genre "Hebben jullie het gemakkelijk gevonden? Ik vond dat het goed stond aangeduid", brengt Cappelle instant sfeer. "Eindelijk staan we hier, na al die jaren", klinkt het gelukzalig. 

Hoogtepunten: een mash-up van "Boze wolven" van Gorki en de intro van "Where is my mind" van Pixies, waarbij iedereen met een kopstem wordt aangemoedigd om mee te zingen. Cappelle brengt het nummer na de Radio 1-sessie ook nu als eerbetoon aan Luc De Vos, die zelf in 2000 op Werchter stond. Ook "Ploegsteert", over het leven van wielrenner Frank Vandenbroucke, "als eerbetoon aan een man die hier nooit stond" en "Noar de wuppe" doen de menigte hun beste West-Vlaams bovenhalen. "Als je op dit podium zie je dat het allemaal nog ni noar de wuppe is", meent Cappelle. De kop is eraf.

(lees voort onder de tweet)

Cappelle: "Proficiat aan de makers"

Na afloop trakteerde Studio Brussel Cappelle en co nog op een verrassing: een gouden plaat voor hun album "Calais". "We hebben al 1 keer een gouden plaat gekregen, maar dat was pas na enkele jaren", reageerde de frontman. "Deze plaat is nog geen jaar uit en is al goed voor goud. Dankjewel aan iedereen die ze heeft gekocht en proficiat aan de makers."

Na de moddereditie: de regenjaseditie

Elke Werchterganger heeft de voorbije dagen nauwlettend het weerbericht in de gaten gehouden. Stralend zomerweer moeten we ook dit jaar niet verwachten boven de festivalwei: na de moddereditie van vorig jaar zal Rock Werchter 2017 de editie van de regenjassen en paraplu's worden, iets waar onze weerman Frank Deboosere al voor waarschuwde.

Voorlopig is er geen sprake van stortbuien, maar de donkere regenwolken boven de wei doen vermoeden dat het vandaag niet droog zal blijven. De organisatie speelt trouwens in op dit weer, door uitzonderlijk paraplu's zonder scherpe pin toe te laten op de wei. En het moet gezegd: festivalgangers zelf lopen vaker niet dan wel rond met een regenjas bij de hand.

Alles samen hebben inwoners uit 112 landen een ticket gekocht. De top 5 bestaat uit België, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. Elke dag zijn zo 88.000 festivalgangers aanwezig. Dagelijks zijn ook 7.000 medewerkers aan de slag die door 157 verenigingen zijn afgevaardigd.

Bij de start van het vierdaagse muziekfeest ligt de wei er nog uitstekend bij. Het uitgedroogde gazon, dat vorig weekend nog het decor vormde voor TW Classic is geëvolueerd naar een normale festivalwei met - jawel - groen gras. Geen boomschors en tonnen zand te bemerken dit jaar, wel iets meer plastieken tegels voor het hoofdpodium. Al blijkt uit onderstaande foto dat de infrastructuur op de openingsdag al te lijden heeft onder grappenmakers.