Iraakse premier kondigt "einde van de valse staat van IS" aan

In de Noord-Iraakse stad Mosul heeft het leger de moskee van al-Nuri heroverd op de terreurgroep IS. Die moskee stond symbool voor het kalifaat dat IS dag op dag drie jaar geleden heeft uitgeroepen. Voor de Iraakse premier al-Abadi betekent dat "het einde van de IS-staat".
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het Iraakse leger rukt straat na straat op in het oude centrum van Mosul. De troepen zijn nu de ruïnes van de al-Nuri-moskee uit de 12e eeuw binnengetrokken. Die moskee met de kromme minaret was vorige donderdag opgeblazen door de terreurgroep IS, maar voor het Iraakse leger is de inname ervan toch een belangrijke symbolische overwinning.

Volgens de Iraakse premier Haydar al-Abadi betekent de inname van de moskee "het einde van de valse staat van Daish (IS)" of het zelfverklaarde kalifaat van de terreurgroep. Dat wil nog niet zeggen dat IS volledig verslagen is, want in een aantal wijken van Mosul wordt nog gevochten. Overigens zou dat ook het geval zijn op het terrein van de moskee zelf. 

Nog volgens premier Abadi maken zijn troepen in de oude stad van Mosul jacht op de overgebleven strijders van IS "om hen te doden of gevangen te nemen, tot de laatste man toe".

De strijd om Mosul is in oktober vorig jaar begonnen. Begin dit jaar werd het stadsdeel op de oostelijke oever van de rivier de Tigris bevrijd. Nadien rukten de Iraakse troepen ook de oude stad op de westelijke oever binnen. In die oude middeleeuwse steegjes wordt er huis-aan-huis gevochten en zijn luchtbombardementen moeilijk zonder de burgerbevolking te treffen.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het "kalifaat van IS" krimpt steeds verder

Precies drie jaar geleden heeft IS in een audioboodschap zijn "kalifaat" uitgeroepen en gevraagd om "trouw te zweren aan IS-leider Umar Abu Bakr al-Baghdadi", die zich toen kalief Ibrahim ging noemen. Enkele dagen later kreeg dat kalifaat een gezicht toen al-Baghdadi (of kalief Ibrahim) een preek hield in de al-Nuri-moskee in Mosul.

Toen leek IS nog grote delen van Syrië en Irak onder de voet te lopen. Het voorbije jaar kreeg IS echter overal forse klappen en verloor het systematisch terrein in Syrië en Irak. De luchtbombardementen door Amerikaanse, andere westerse landen en ook door Arabische en Russische vliegtuigen misten hun doel niet en op de grond moest IS het opnemen tegen Syrische en Iraakse Koerden, het Iraakse leger en sjiitische milities in Irak en tegen het leger van Assad en rebellengroepen in Syrië. 

Dat bleek uiteindelijk te veel te zijn. De staat die IS wou uitroepen in de islamitische wereld lijkt nu stilaan op te houden te bestaan. IS lijkt dan steeds meer een gewone terreurgroep te worden die aanslagen uitvoert, maar niet echt veel territorium meer controleert.