Mogelijk tweede slachtoffer van methanolvergiftiging in bar in Izegem

In het onderzoek naar de methanolvergiftiging van een jonge vrouw in een bar in Izegem is mogelijk een tweede slachtoffer opgedoken. Dat bevestigt het parket van Kortrijk. Begin deze maand stierf een jonge vrouw na een nachtje uit in de bar.
Pablo Blazquez

Begin deze maand stierf een 29-jarige vrouw na een nachtje uit. Ze had verschillende wodka-sprites gedronken in een zomerbar in Izegem. Achteraf bleek daar methanol in te zitten, die de jonge vrouw fataal werd. Methanol is een giftig bijproduct van alcoholische gisting. 

Nu is er mogelijk een tweede slachtoffer opgedoken, bevestigt het parket. Volgens onze informatie zou zich een vrouw hebben gemeld die tekenen vertoonde van methanolvergiftiging. Zelf zegt ze dat ze champagne gedronken heeft. Het onderzoek maakte al duidelijk dat minstens één van de flessen wodka van de zomerbar methanol bevatte. De bar in Izegem blijft voorlopig gesloten.

"Methanol is not done"

Volgens toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven moet er nog altijd rekening gehouden worden met verschillende pistes: zowel die van slecht gestookte alcohol als die van kwaad opzet. Het parket wil voorlopig niet meer details geven over het onderzoek. 

De effecten van methanol hangen samen met de soort alcohol. "Het effect is des te sterker in waterige dranken zonder ethanol, denk aan frisdranken of water. Bij dranken met klassieke ethanol is er op zich minder gevaar omdat de ethanol functioneert als een soort tegengif. In bijvoorbeeld vruchtencognac (kersen of abrikozen) zitten zelfs kleine hoeveelheden methanol, maar je merkt dat niet door de overmaat aan ethanol."

De redenering is dan ook: hoe sterker de drank, hoe minder gevaarlijk methanol. Dat argument is uiteraard niet zaligmakend, ook de dosis is van groot belang. Hij benadrukt dan ook: "Methanol is not done. Het is en blijft een giftige stof."

Meest gelezen