Nieuwe regering van premier May krijgt vertrouwen Lagerhuis

De Britse premier Theresa May heeft een vertrouwensstemming in het Britse parlement gewonnen. Haar Conservatieve partij heeft daar geen meerderheid meer, maar kon zoals enkele dagen geleden afgesproken rekenen op de steun van de Noord-Ierse protestantse partij DUP. Het gaat wel om een minderheidsregering, de DUP stapt niet in het kabinet.

De Conservatieven van May hadden enkele weken geleden verrassend hun absolute meerderheid verloren bij verkiezingen die de premier zelf had uitgeschreven.

Om te kunnen regeren, had May daarop steun nodig, maar die kon ze enkel krijgen bij de radicale Noord-Ierse protestanten  van de DUP. Die hebben bij de stemming in het Lagerhuis vandaag de doorslag gegeven. May kreeg 323 parlementsleden achter zich en 309 stemden tegen.

Er was dan wel een afspraak, maar toch was het tot het einde erg spannend. Zo moest de regering haar regeerverklaring die koningin Elisabeth II vorige voorgelezen had in het parlement, afzwakken. Zo kunnen Noord-Ierse vrouwen voortaan gratis een abortus laten uitvoeren in Engeland. In Noord-Ierland is abortus verboden. 

May kan nu voort regeren met een Conservatieve minderheidsregering met de steun van de DUP. Die steun is echter niet gratis: May heeft de DUP een aantal toegevingen moeten doen, onder meer de belofte voor een investering van een miljard pond sterling op twee jaar tijd. Dat geld gaat naar infrastructuur, het onderwijs en de gezondheidszorg in Noord-Ierland.

De nieuwe regering moet de onderhandelingen over een uitstap uit de Europese Unie voeren, maar heeft ook de verplichtingen tegenover de NAVO en de strijd tegen de terreur op de agenda.