Noord-Ierland dreigt zelfbestuur opnieuw te verliezen

In de Britse provincie Noord-Ierland is om 17 uur het ultimatum afgelopen waarbinnen de belangrijkste partijen een regeringsakkoord hadden moeten sluiten. Daardoor zou het bestuur over de provincie opnieuw in handen kunnen komen van de Britse regering in Londen en dat terwijl die regering geen meerderheid heeft zonder de steun van de Noord-Ierse DUP.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In januari is de Noord-Ierse regering ten val gekomen. Dat was een coalitie van de conservatieve unionisten van DUP-premier Arlene Foster (foto in tekst) en de katholieke partij Sinn Fein. Die laatste wou Foster weg omdat ze betrokken was bij een schandaal rond hernieuwbare energie.

Intussen zijn er verkiezingen gehouden, maar die hebben de machtsverhoudingen niet fundamenteel gewijzigd en daardoor bleven de twee grote partijen in Noord-Ierland langs elkaar heen praten. Tot vanmiddag een ultimatum verstreken is. 

Dat ultimatum was gesteld door de Britse minister voor Noord-Ierland James Brokenshire. Wat er echter gebeurt als het referendum niet gehaald wordt, is nog niet duidelijk.

In principe kan Brokenshire -wellicht in overleg met de Britse premier Theresa May- besluiten om nieuwe verkiezingen uit te schrijven in Noord-Ierland of om dat gebied onder rechtstreeks bestuur van de Britse regering in Londen te plaatsen. Brokenshire kan ook niets doen en hopen dat de partijen de volgende dagen alsnog tot een akkoord komen. De Noord-Ierse partijen zouden nu alleszins nog tot maandag kunnen voortpraten, maar het is niet duidelijk of er dan wel een akkoord binnen handbereik is. 

De belangrijkste partijen in Noord-Ierland kunnen elkaar niet vinden inzake tal van struikelblokken. Onder meer de eis van Sinn Fein om het Gaelic -de Keltische Ierse taal- een gelijk statuut te geven met het Engels (zoals in de Ierse Republiek of in de EU) doet de Brits-gezinde protestanten huiveren.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De cirkel tussen Londen en Belfast is rond

Het is de ironie dat ontslagnemend Noord-Iers premier Arlene Foster op enkele dagen tijd de regering van de Conservatieve premier Theresa May in Londen opnieuw op de sporen heeft gezet, terwijl ze dat in haar eigen provincie na maanden overleg niet kan. 

De medewerking van de radicaal-protestantse DUP van Foster was nodig om een minderheidsregering van May in Londen in staat te stellen om te regeren. May was die absolute meerderheid in het Britse parlement verrassend kwijtgespeeld bij de verkiezingen van enkele weken geleden.

Foster zelf had als belangrijkste tegeneis verkregen dat May een miljard pond gaat investeren in de infrastructuur, het onderwijs en de gezondheidszorg in Noord-Ierland, tot jaloezie van de andere regio's van het Verenigd Koninkrijk.

Als Londen het zelfbestuur over Noord-Ierland opschort en de provincie rechtstreeks gaat besturen, zou de DUP dus niet zo veel meer te zeggen hebben over de besteding van dat geld. Ook zou de partij dan weer invloed verliezen over de brexitonderhandelingen die Londen met de Europese Unie gaat voeren. Net als andere Noord-Ieren is de DUP erg bevreesd voor de economische gevolgen van het afsluiten van de grens met de Ierse Republiek.