Paola viert 80e verjaardag met gigantische taart... maar zonder Laurent

Koningin Paola heeft vanavond haar 80e verjaardag gevierd met een gigantische verjaardagstaart en een klassiek concert. Ze deed dat samen met 150 gasten in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Paola verjaart pas op 11 september maar vandaag was de uitgelezen avond -zo vlak voor de zomervakantie- om de hele koninklijke familie bij elkaar te krijgen. Prins Laurent slaagde er wel in ruim 1,5 uur te laat te komen. Hij miste het taartmoment en het klassieke concert.

Het begint een traditie te worden binnen het Belgische hof: net als koningin Fabiola in 2008 en koning Albert in 2014 viert koningin Paola haar 80ste verjaardag met haar familie en mag de pers aanwezig zijn. Het feestje, mét taart en klassiek concert, werd gehouden in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Een 150 gasten waren aanwezig, onder hen oud-paleismedewerkers en genodigden van de Stichting Koningin Paola, de Muziekkapel Koningin Elisabeth en Missing Children Europe, de drie stichtingen waar Paola (ere)voorzitter van is. Onder anderen Edouard Vermeulen van modehuis Natan en Heidi De Pauw van Child Focus hieven het glas.

Koningin Paola herstelt nog steeds van een wervel- en heupbreuk na twee valpartijen, maar daagde zonder krukken op. Ze had wel een wandelstok mee en had de steun nodig van koning Albert om de trappen af te dalen. De koningin verjaart pas op 11 september maar het feestje werd vandaag al georganiseerd, ruim twee maanden op voorhand. Een datum speciaal gekozen vóór de zomervakantie waarop de hele koninklijke familie aanwezig kon zijn. De laatste keer dat ze voltallig waren, was op het huwelijk van prins Amedeo, drie jaar geleden in Italië.

Grote prins Joachim snijdt de taart aan

Koning Filip en koningin Mathilde waren aanwezig met hun gezin, net als prinses Astrid, haar man Lorenz en kinderen. Enkel oudste dochter Maria Laura werd niet gespot. Prinses Claire daagde alleen op met prinses Louise en de prinsen Nicolas en Aymeric. Hoewel prins Laurent wel degelijk op de gastenlijst stond. Tijdens het klassieke concert bleef de stoel naast haar (pijnlijk) leeg. Uiteindelijk daagde Laurent ruim 1,5 uur te laat op. In een telefoontje aan onze redactie liet hij weten "verhinderd te zijn".

Maar zijn afwezigheid kon de pret duidelijk niet bederven. Tijdens het taartmoment -een gigantisch wit-groene lekkernij van Wittamer- liet koningin Paola zich graag omringen door haar kleinkinderen en voorlopig enige achterkleindochter Anna Astrid (1). Zij mochten helpen de kaarsjes uit te blazen. Paola bleek net dat tikkeltje te klein om de grote taart aan te snijden. Prins Joachim hielp dan maar een handje. Het bloemstuk op de taart was voor kroonprinses Elisabeth. Zij schonk het stuk weg aan haar grootmoeder en kreeg prompt een zoen van Paola.

VIDEO Het taartmoment:

VIDEO Het lege-stoel-moment:

De truc met de sleutelbos

Het was een van de eerste keren dat ook Anna Astrid voor de pers verscheen. Vader, prins Amedeo, straalde gewoonweg met zijn dochter en week geen moment van haar zijde. Na het taartmoment kreeg Anna Astrid het even moeilijk en zette het op een huilen, maar de ervaren prinses Claire wist haar te troosten. Claire opende spontaan haar handtas en haalde een bos autosleutels boven. Anna Astrid was meteen gesust.

VRT