Patiënten met laag inkomen betalen bij 1 op de 7 raadplegingen nog steeds te veel bij de dokter

Mensen met een laag inkomen betalen bij de huisarts meestal alleen nog ongeveer één euro remgeld, het stukje dat ze niet terugbetaald krijgen. Maar dokters passen de zogenoemde derdebetalersregeling bij raadplegingen van patiënten met een laag inkomen in 1 op de 7 gevallen nog niet toe. Dat blijkt uit een rapport van de ziekenfondsen. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) belooft opvolging.
Cedric Hatto

Mensen met een laag inkomen betalen bij de huisarts meestal alleen nog het remgeld. De dokter krijgt de rest van zijn ereloon dan rechtstreeks van het ziekenfonds. Bijna twee miljoen mensen in ons land met een laag inkomen hebben recht op die zogenoemde derdebetalersregeling. In de meeste gevallen wordt die regeling ook netjes toegepast, maar in 1 op de 7 gevallen dus nog niet.

"Het gaat vooral om oudere mannelijke huisartsen die alleen werken en die waarschijnlijk geen computerprogramma hebben dat de facturatie doet", legt Paul Callewaert van het socialistisch ziekenfonds uit aan VRT Nieuws. "Bovendien stellen we vast dat huisartsen waar weinig patiënten langskomen die recht hebben op de regeling, het ook minder toepassen."

Minister De Block kent het probleem en belooft beterschap. "Aangezien het een recht is voor de patiënten zal het Riziv die hardleerse artsen aanschrijven en hen aanmanen om de derdebetalersregeling toe te passen", zegt ze aan VRT Nieuws. "De volgende maanden zullen we de artsen die het niet toepassen opvolgen."

Volgens Callewaert is er ook een rol weggelegd voor de ziekenfondsen. "Die kunnen de mensen nog beter informeren of het recht", vertelt hij. "Heb je er recht op? Vraag het dan aan de arts, hij is verplicht de regeling toe te passen." Pas als dan nog weerstand blijft, moet volgens Callewaert worden opgetreden.

Meest gelezen