Ruim een op de tien speekseltesten op drugsgebruik in het verkeer was vals positief vorig jaar

Bij ruim één op de tien bestuurders die vorig jaar met een speekseltest positief testten op drugsgebruik, bleek de speekseltest na de bloedcontrole vals positief. In 2014 en 2015 ging het nog om 7,8 procent. Dat schrijft Het Nieuwsblad na een parlementaire vraag van Kamerlid Sabien Lahaye-Battheu.
BELGA/VERGULT

In 2016 werden 21.620 speekseltesten uitgevoerd. Daarvan bleek 11,3 procent na de verplichte bloedcontrole vals positief te zijn. Justitie is nu op zoek naar een verklaring voor de stijging, zegt Edward Landtsheere van FOD Justitie. 

"Er zijn voorlopig twee mogelijke verklaringen. Een eerste is de stijging van het aantal drugstesten. Waar er in 2014 nog 10.447 testen uitgevoerd werden, ging het in 2016 al om 21.620 testen en in 2017 stijgt dat aantal zelfs tot 36.000."

"Een andere piste is een verhoogde gevoeligheid voor cocaïne. Bij de eenvoudige speekseltest is het mogelijk dat het residu van cocaïne langer in het lichaam aanwezig is. " Concreet betekent dat dat de bestuurder wel degelijk drugs genomen heeft een tijd voor de controle, maar dat hij niet onder invloed achter het stuur zit.

Het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC) heeft intussen ook aan de fabrikant van de speekseltesten een verklaring gevraagd. Het NICC is één van de labo's in België die bloedanalyses doet. "We moeten kijken of de trend zich doorzet in 2017 of het echt gaat om een stijging of om een toevalligheid", laat directeur Jan De Kinder weten. 

Binnenkort exit bloedtest

Vandaag de dag gebeurt de eerste controle via een speekseltest. "Dit is vergelijkbaar met een zwangerschapspredictor, je krijgt positief of negatief", legt Landtsheere uit. "Bij positief wordt een verplichte bloedcontrole gedaan, waaruit veel meer elementen gelezen kunnen worden: hoeveel drugs heeft de bestuurder genomen, om welk type gaat het enzovoort?"

Toch zijn er volgens Landtsheere ook negatieve kanten aan de bloedtest: "Er moet steeds een dokter ter plaatse komen, zelfs al is het drie uur 's nachts. Dat brengt natuurlijk een kost met zich mee."

Daarom is het de bedoeling dat op termijn de bloedproef vervangen wordt door een tweede speekseltest, de zogenoemde speekselcollector. "Die test gebeurt in een labo en is veel eenvoudiger dan een bloedproef. Er moet ook geen dokter meer ter plaatse komen." Een exacte timing over wanneer die speekselcollector er komt, heeft Landtsheere nog niet.