Stijging van besmettingen hepatitis A na gaypridefestival in Amsterdam

Dit jaar zijn er in Vlaanderen al 174 gevallen van hepatitis A gemeld. De vorige twee jaar waren dat er telkens maar een goeie 60. Hepatitis A is een seksueel overdraagbare ziekte, het veroorzaakt geelzucht. De toename dit jaar heeft te maken met een virus dat vorige zomer opdook tijdens een gaypridefestival in Amsterdam.
AFP or Licensors

De stijging van het aantal besmettingen is een gevolg van een virus dat vorige zomer opdook tijdens het festival EuroPride in Amsterdam. Sindsdien circuleert het in een tiental Europese landen en dus ook in Vlaanderen.

Een besmetting met hepatitis A komt vooral voor bij mannen die seks hebben met mannen. Holebi-organisatie Sensoa wil vooral die groep informeren, zegt Sandra Van Den Eynde van Sensoa.

"De beste bescherming tegen hepatitis A is vaccinatie. We gaan mannen die seks hebben met mannen zo veel mogelijk informeren en de overheid gaat artsen aanmoedigen om vaccinatie ter sprake te brengen", zegt Van Den Eynde.

Sensoa vraagt specifiek aan deelnemers van een gaypridefestival, zoals in augustus in Antwerpen, om zich preventief te laten vaccineren.