Trump schiet (weer) in Twitterkramp en hakt in op journaliste

De Amerikaanse president Donald Trump heeft scherp uitgehaald naar een journaliste op Twitter. Dat op zich is niet nieuw, maar zijn toon is zelfs voor zijn doen bijzonder hard. Hij noemt de vrouw een "gek met een laag IQ".
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De harde tweets van Trump zijn het voorlopige hoogtepunt van een vete tussen de president en het presentatieduo van "Morning Joe" op MSNBC. In dat tv-programma steken de presentatoren Mika Brzezinski en Joe Scarborough regelmatig de draak met Trump.

Vanmorgen was dat niet anders. Brzezinski lachte onder meer met de " kleine handjes" van de president:

De president kreeg lucht van de uitzending en hij haalde zijn smartphone boven. In twee vlammende tweets schreef hij zijn frustratie van zich af:

Volgens de geviseerde presentatoren waren ze inderdaad in Florida in die periode, om de verkozen president om een interview te vragen, "iets wat elke goeie reporter probeert te doen".

Mika Brzezinski liet het schijnbaar niet aan haar hart komen en gooide nog wat olie op het lichtontvlambare vuur:

"Een welgekomen afleidingsmanoeuvre"

Volgens Amerikawatcher Tom Van de Weghe is het tijdstip van deze nieuwe uitval van de president geen toeval.

Met zijn beledigende tweets slaagt president Donald Trump er alweer in om een enorme mediastorm te creëren. Er wordt bijzonder afwijzend op gereageerd, ook door zijn partijgenoten.

De Republikeinse senator Lindsey Graham noemt de tweet onwaardig voor een president: “dit zegt veel over wat verkeerd loopt in de Amerikaanse politiek, niet over hoe groot Amerika is.”

Senator Ben Sasse, ook een partijgenoot die het mogelijk zal opnemen tegen de president in 2020, vraagt de president op Twitter : “Alstublieft, stop ermee. Dit is niet normaal en het is het presidentschap onwaardig.”

De partijtop van de Democraten laat weten dat het een belediging is voor alle vrouwen. Nochtans was het zijn vrouw Melania die in maart opriep om mensen niet langer te pesten op sociale media. Zijn dochter Ivanka kloeg onlangs over de vuile aanvallen die haar vader overal te verwerken krijgt.

Het incident roept herinneringen op aan de ruzie tussen Trump en die andere tv-ster Megyn Kelly van Fox News. Na een debat had hij getweet dat het tv-anker leek te bloeden uit haar ogen “en ik weet niet wat.” De rel zinderde nog lang na, maar hield Trump niet tegen om verkozen te worden.

In een officiële reactie laat Sarah Huckabee Sanders, de woordvoerder van het Witte Huis, weten dat deze president “vuur met vuur bestrijdt en zich zeker niet laat pesten door progressieve media.”

Maar zoals we in het verleden reeds gezien hebben, slaagt de president met dergelijke mediastormpjes erin om de aandacht af te leiden van de echte problemen van zijn presidentschap, namelijk dat hij er niet in slaagt om belangrijke wetgeving te ondertekenen. Momenteel zit zijn nieuwe zorgwet totaal in het slop, omdat er geen consensus over is in zijn eigen partij.

Heel wat Amerikanen mogen dan al dan verontwaardigd zijn, een groot deel van de kiezers van Donald Trump juichen de confronterende tweets juist toe. De verontwaardiging zal over enkele dagen weer gaan liggen, ook in zijn eigen partij. Tot de volgende rel.

Uiteindelijk zullen het de kiezers zijn die over drie jaar in het stemhokje moeten kiezen of ze nog eens vier jaar van hetzelfde willen. Trump zelf is alvast geld beginnen in te zamelen voor zijn herverkiezing.