Trump zal Poetin voor het eerst ontmoeten bij de G-20-top

De Amerikaanse president Donald Trump zal volgende week voor het eerst zijn Russische collega Vladimir Poetin ontmoeten. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Volgens Washington zullen de twee wereldleiders een formele ontmoeting hebben in de marge van de top van de G-20 in Hamburg. Volgens Moskou wordt er nog geen aparte ontmoeting voorbereid.
© 2017 Bloomberg Finance LP
Matroesjka-poppetjes van Poetin en Trump.

"We hebben geen specifieke agenda", zo zei nationaal veiligheidsadviseur Herbert McMaster op een briefing over de reis van Trump naar de top in Hamburg. "Het wordt om het even wat waar de president wil over praten." McMaster zei ook dat Trump tijdens de reis een bezoek aan de Poolse hoofdstad Warschau zal brengen. 

Ook het Kremlin heeft de ontmoeting bekendgemaakt, maar het ontkent dat het om een formele ontmoeting gaat. "Ze zullen elkaar ontmoeten" in de marge van de G-20, zo zei de woordvoerder van Poetin. Maar hij voegde er aan toe dat er voor het ogenblik nog geen voorbereidingen getroffen worden voor een aparte ontmoeting. "Er is nog geen vooruitgang", zo zei woordvoerder Dmitry Peskov.

Gary Cohn, de belangrijkste economische adviseur van Trump, zei daarentegen dat het Witte Huis verwacht dat het een "formele bilaterale" ontmoeting zal worden, in plaats van een informele conversatie, waarbij de beide mannen elkaar even apart nemen. Trump zal ook verschillende andere wereldleiders op dezelfde manier ontmoeten, zeiden medewerkers van het Witte Huis, onder meer met de Chinese president Xi Jinping, de Duitse kanselier Angela Merkel, de Britse premier Theresa May en de Japanse premier Shinzo Abe.

"Onze verhouding met Rusland verschilt niet met die met een ander land", zo zei McMaster. Hij zei dat minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson, die in april Moskou bezocht en Poetin ontmoette, een sleutelrol gespeeld heeft in de bilaterale relaties.

"We zijn bezig met breedvoerige discussies over zaken die irritaties veroorzaken, over problemen in de relatie en over gebieden waar gemeenschappelijke belangen en mogelijkheden onderzocht kunnen worden", zei McMaster.

Onderzoek

Het gesprek onder vier ogen zal er komen terwijl de FBI nog volop onderzoek voert naar contacten tussen het campagneteam van Trump met vertegenwoordigers van de Russische overheid tijdens de presidentsverkiezingen van vorig jaar.

Alle 17 Amerikaanse inlichtingdiensten zijn het erover eens dat Rusland achter het hacken van het e-mailsysteem van de Democraten zat, en geprobeerd heeft om de verkiezingen te beïnvloeden in het voordeel van Trump. Russische agenten hebben onder meer e-mails en andere documenten gestolen van belangrijke Democraten en die bekendgemaakt om de Democratische kandidate Hillary Clinton in verlegenheid te brengen en Trump te helpen.

Trump ontkent dat hij en zijn campagneleiders samengespannen hebben met de Russen.