Trumps inreisverbod van start: wat zijn de nieuwe criteria?

Het inreisverbod van president Trump voor reizigers uit zes moslimlanden, dat drie dagen geleden gedeeltelijk werd toegelaten door het Amerikaans Hooggerechtshof, is ingegaan. Amerikaanse consulaten en ambassades wereldwijd ontvingen naar aanleiding van de ban een aantal instructies die bepalen wie uit de zes betrokken vanaf vandaag nog naar de VS kan reizen.

Maandag bepaalde het Hooggerechtshof dat het inreisverbod zou ingaan voor vluchtelingen gedurende 120 dagen en reizigers uit Iran, Syrië, Libië, Jemen, Somalië en Soedan gedurende 90 dagen. Toen werd ook bepaald dat enkel mensen met "een bonafide relatie met een persoon of entiteit uit de VS" Amerika nog konden binnenreizen.

Volgens de nieuwe instructies zullen reeds goedgekeurde visums niet ingetrokken worden, maar nieuwe visumaanvragers moeten voortaan bewijzen dat ze een relatie hebben met een dicht familielid in de VS. Deze restrictie geldt voor reizigers en vluchtelingen.

Grootouders zijn geen "hechte familie"

De nieuwe instructies verstaan onder "hechte familie" de volgende categorieën: ouders, kinderen, echtgenoten, echtgenotes, broers, zussen, schoondochters en schoonzonen. Dit betekent dat relaties met grootouders, kleinkinderen, tantes, nonkels, verloofden en andere verre familieleden niet voldoende zijn om voor de uitzondering in aanmerking te komen.

Wie professionele relaties heeft met Amerikaanse instellingen mag ook het land binnen, op voorwaarde dat die relaties "formeel gedocumenteerd" zijn en niet bedoeld zijn om het inreisverbod louter te ontwijken. Dit betekent dat studenten, journalisten en werknemers met een geldige uitnodiging of contract in de VS ook uitzonderlijk naar de VS mogen reizen. Reizigers met afgesloten hotelreservaties vallen dan weer niet onder de uitzondering.

Tijdelijke bepalingen

Het nieuwe inreisverbod gaat rond acht uur 's avonds lokale tijd van kracht. In België is dat rond twee uur.

Deze regels gelden tot het Amerikaans Hooggerechtshof een definitieve uitspraak doet. Het Hooggerechtshof zal zich pas in oktober opnieuw over de kwestie buigen.

Verwachtingen

Het inreisverbod was een van de eerste presidentiële decreten die president Trump uitvaardigde. Toen werden dezelfde zes landen en Irak geviseerd. Trump wilde hiermee zijn verkiezingsbelofte waarmaken dat hij immigratie aan banden zou leggen. Hij zou op die manier de VS willen beschermen tegen terrorisme.

Het inreisverbod stootte toen op protesten, want velen beschouwden het verbod als een "moslimban". Bovendien veroorzaakte het decreet met directe ingang veel chaos op verschillende luchthavens wereldwijd.

Er wordt nu minder chaos verwacht dan bij het eerste verbod. De vorige keer werden reizigers met een goedgekeurd visum nog geweigerd. Daar moeten de nieuwe instructies iets aan veranderen. Intussen is er ook 72 uur over de uitspraak van het Hooggerechtshof gegaan.