Twijfels over rechter die openbaar onderzoek Grenfell Tower zal leiden

De gepensioneerde rechter Sir Martin Moore-Bick zal het openbaar onderzoek leiden naar de brand in de Grenfell Tower in Londen. Bij de brand in de woontoren op 14 juni 2017 vielen minstens 80 doden. De aanstelling van Moore-Bick zorgt echter nu al voor de nodige kritiek.
Sir Martin Moore-Bick, de man die de onderzoekscommissie zal leiden

Eerste minister May heeft bij de aanstelling van gepensioneerd rechter Sir Martin Moore-Bick beloofd dat de onderste steen boven zal komen, en dat gerechtigheid zal geschieden voor de getroffen families.

Verschillende mensen die de brand overleefden, hebben echter al kritiek geuit over de aanstelling van de rechter. Bewoners van de woontoren hadden aan Theresa May gevraagd om nauw betrokken te worden bij het onderzoek. Sommigen oordelen dat ze met de keuze voor Sir Martin Moore-Bick hun wensen heeft genegeerd. 

Na een ontmoeting tussen de rechter en de overlevenden werd ook duidelijk dat beide partijen een andere visie hebben over het onderzoek. Sir Martin Moore-Bick wil zich vooral toespitsen op de oorzaak van de brand en de reden waarom het zich zo vlug heeft verspreid. Volgens bewoners is dat een te nauwe benadering. Zij willen dat het onderzoek zich ook toespitst op de problemen van sociale huisvesting.

Bovendien wordt er ook een oude case bovengehaald, waarmee Sir Martin nogal wat kritiek heeft geoogst. In november 2014 heeft hij namelijk een vonnis uitgesproken in het voordeel van een lokale overheid, waardoor een alleenstaande moeder van vijf kinderen naar een andere stad moest verhuizen, op 80 km van hun oude woonplaats.

Voorzitter van het onderzoek heeft zelf twijfels

Sir Martin noemde de ontmoeting met de overlevenden "zeer nuttig", maar twijfelt zelf ook of alle vragen van de bewoners zullen worden beantwoord.

"Ik ben gevraagd om dit onderzoek te leiden op grond dat het zeer beperkt zal blijven tot de problemen omtrent het ontstaan en de verspreiding van de brand, opdat er aanbevelingen kunnen gemaakt worden voor de toekomst", stelt Sir Martin, "maar ik ben er mij ook van bewust dat de bewoners een ruimer onderzoek willen."

Over de case uit 2014 oordeelt Sir Martin dat hij de conclusie heeft getrokken die hij juist achtte en daarbij de wet correct heeft toegepast. "Dat is het werk van een rechter," besluit hij.

Theresa May hoopt dat er zo snel mogelijk een tussentijds rapport uit het onderzoek voortkomt. Sir Martin denkt dat dit binnen het jaar nog mogelijk zou zijn, maar gelooft ook dat het een hele uitdaging zal worden.