Verbod op verspillen drinkwater zaterdag voorbij, "maar blijf zuinig"

Het verbod op het verspillen van drinkwater wordt vanaf zaterdag opgeheven. Dat meldt Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V). De maatregel was in het leven geroepen na een wekenlange droogte. Toch roept de minister nog op tot zuinigheid.
Nicolas Maeterlinck

Het verbod ging in op 22 juni. Mensen mochten vanaf dan hun kraantjeswater niet langer gebruiken om hun auto's mee te wassen, gazons of velden te besproeien of zwembaden mee te vullen. De maatregel moet ervoor zorgen dat de drinkwatervoorziening niet in het gedrang komt.

"We zien nu dat het verbruik van drinkwater gestabiliseerd is en we zien dat er weer meer regen valt", legt Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) uit. "We roepen wel op om zuinig te blijven, want de voorraden zijn serieus verminderd door de droogte."

Geen landbouwramp

De periode van aanhoudende droogte, die liep van 1 mei tot 15 juni, kan niet worden erkend als landbouwramp. Dat meldt minister Schauvliege nog. "Het KMI heeft vastgesteld dat de periode van 1 mei tot 15 juni 2017 niet uitzonderlijk droog was: in 1989, 2001 en 2011 werden lagere hoeveelheden neerslag gemeten." Het KMI zal nu "het ruimere voorjaar van 2017" beoordelen.

Het verbod op het verspillen van drinkwater is afdwingbaar, er kunnen bij overtredingen processen-verbaal opgesteld worden, maar op de eerste plaats rekent de minister erop dat de bevolking voldoende gezond verstand aan de dag legt om de noodzaak ervan in te zien.