Vijf Tsjetsjenen schuldig aan moord op Boris Nemtsov

Een Russische rechtbank heeft vijf Tsjetsjenen schuldig bevonden aan de moord op oppositiepoliticus Boris Nemtsov. Nemtsov werd meer dan twee jaar geleden doodgeschoten op een brug in het centrum van Moskou, vlak bij het Kremlin. De vijf Tsjetsjenen zouden de moord hebben uitgevoerd op bestelling. Naar de opdrachtgever wordt nog gezocht.
AP2014

De leider van de groep, Zaoer Dadajev, was een Tsjetsjeense militair. Volgens de jury heeft hij de trekker overgehaald. Hij bekende al een week na de moord, maar trok zijn bekentenis later weer in omdat hij naar eigen zeggen gedwongen en gefolterd was.  

De vier andere mannen, ook allemaal afkomstig uit Tsjetsjenië, zouden zijn medeplichtigen zijn geweest. Een moord op bestelling dus: de vijf zouden volgens de rechtbank 219.000 euro hebben gekregen voor de moord. Het is nu aan de rechter om te bepalen hoeveel jaar ze krijgen.

Vadim Prochorov, de advocaat van de familie Nemtsov, is niet tevreden met de uitspraak. Volgens Prochorov is “het belangrijkste, dat noch de organisatoren, noch de opdrachtgevers gevonden zijn.”

Moechoedinov: Opdrachtgever of pion in groter geheel?

Russische onderzoekers hebben wel een mogelijke opdrachtgever op het oog. Roeslan Moechoedinov, ook een Tsjetsjeen, zou het brein achter de moordaanslag zijn. Moechoedinov was de persoonlijke chauffeur van een topcommandant binnen een Tsjetsjeens militair bataljon. Tegen hem loopt een aanhoudingsbevel. En voor de onderzoekers lijkt de kous daarmee af. 

Maar vrienden en aanhangers van Nemtsov geloven niet dat Moechoedinov het grote meesterbrein achter de moord is. Zij noemen hem maar een pion in het grotere spel, een manier om hooggeplaatste figuren uit de wind te zetten.

Volgens Russische oppositiepolitici zit de Tsjetsjeense leider Kadyrov mogelijk achter de moord. Kadyrov is een beschermeling van president Poetin, die Tsjetsjenië met harde hand regeert.

Moord op Boris Nemtsov

In februari 2015 werd de bekende oppositiepoliticus Boris Nemtsov doodgeschoten op een brug vlakbij het Kremlin. De moord veroorzaakte een schokgolf binnen de Russische oppositie. De vroegere vicepremier Nemtsov was een van de felste critici van de Russische president Poetin.

Op het moment van de moord werkte Nemtsov aan een uitgebreid rapport over de rol van Rusland in de oorlog in Oekraïne. Vrienden en aanhangers spraken meteen van een politieke moord en de, al dan niet rechtstreekse, invloed van president Poetin.