Vinden VS-president Trump en zijn Zuid-Koreaanse collega elkaar?

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in in de Verenigde Staten aangekomen voor overleg met president Trump. Uiteraard staan de alliantie tussen beide landen en hun aanpak van het communistische Noord-Korea op de agenda, maar evenzeer het handelsbeleid tussen Washington en Seoel.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De centrumlinkse Moon Jae-in werd onlangs verkozen, onder meer met de belofte om de spanningen met Noord-Korea te verminderen via het opstarten van een dialoog. Of dat goed valt bij VS-president Donald Trump zal vanavond blijken.

President Moon toonde zich vlak na zijn aankomst erg verzoenlijk. Zo legde hij een bloemenkrans neer aan het monument voor de slag bij het Chosin Reservoir uit 1950 tijdens de Koreaanse Oorlog.

Dat monument herinnert aan het handjevol Amerikaanse "Marines" die op een terugtocht uit Noord-Korea in december 1950 de opmars van een overmacht aan Chinese troepen afremde, waardoor 100.000 Koreaanse burgers konden geëvacueerd worden naar het zuiden (foto in tekst). Onder hen waren de ouders van de huidige Zuid-Koreaanse president Moon. "Zonder die VS-troepen zou ik niet bestaan hebben", zei Moon.

1950 AP

Tegelijk zei president Moon aan The Washington Post "dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un onredelijk en erg gevaarlijk is en dat druk op hem noodzakelijk is. Toch zullen sancties alleen het probleem niet oplossen en is dialoog nodig, onder de juiste voorwaarden".

De Zuid-Koreaanse president staat daar niet mee alleen. Ook voormalig minister van Defensie William Perry (onder Bill Clinton) en ex-minister van Buitenlandse Zaken George Shultz (onder Ronald Reagan) hebben president Trump opgeroepen om een vorm van communicatie met Noord-Korea op te starten om "een nucleaire catastrofe te vermijden".

Hoe sterk is de band tussen Zuid-Korea en de VS?

Kort na zijn aantreden verraste president Moon de Amerikanen door de installatie van het het THAAD-antiraketsysteem op te schorten. De VS rolden dat systeem in Zuid-Korea uit om de dreiging met raketten en kernwapens uit het communistische noorden af te blokken.

Veel Zuid-Koreanen vrezen echter dat THAAD de dreiging met oorlog op het schiereiland zal vergroten en China was dan weer woedend omdat het systeem volgens Peking het militaire machtsevenwicht in Noordoost-Azië zou verstoren. 

Officieel heeft Moon THAAD niet afgezworen, maar wacht hij tot er een milieurapport is. In de praktijk lijkt hij met de opschorting ervan de eventuele dialoog met Noord-Korea een kans te" willen geven.

De spanningen zijn ook verder toegenomen door de dood van de Amerikaanse student Otto Warmbier. Die was eerder in Noord-Korea veroordeeld tot dwangarbeid, maar was enkele dagen geleden vrijgelaten. De man was in coma en is in de VS overleden. Amerika reageerde door enkele B-1 Lancer bommenwerpers naar Korea te laten vliegen.

Handel met Korea irriteert president Trump

Naast alle veiligheidskopzorgen is Zuid-Korea ook één van die succesvolle industriestaten. Als je de EU als één blok rekent, is Zuid-Korea de negende economie ter wereld met een handelsoverschot van 17 miljard dollar met de Verenigde Staten. Trump was tijdens zijn kiescampagne vorig jaar erg kritisch voor het vrijhandelsakkoord dat de VS in 2012 met Zuid-Korea heeft gesloten.

Amerika heeft een handelstekort inzake industriële goederen met Zuid-Korea, maar dat wordt getemperd door een handelsoverschot inzake diensten. In Washington dat onder Trump naar protectionisme neigt, wil men dat Zuid-Korea de beperking op invoer van Amerikaanse auto's aan banden legt en datzelfde geldt voor Chinese staalproducten die via Zuid-Korea terechtkomen in de Verenigde Staten.

Er ligt dus voldoende gespreksstof op tafel tijdens het diner vanavond tussen de presidenten Trump en Moon. Morgen zijn er meer diepgaande gesprekken tussen beide partijen. Hoe dan ook, blijven de twee landen erg belangrijke bondgenoten in samenhang met Japan.

AP2010