10 maanden cel met uitstel wegens racisme op Facebook

De beheerder van de Facebookpagina van de extreem-rechtse Vlaamse Verdedigings Liga is veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel. Dat heeft de Antwerpse strafrechter beslist. De Facebookpagina lag vorige zomer onder vuur nadat er bij een nieuwsartikel over de dood van een Genkse tiener in Marokko talloze racistische commentaren werden geplaatst.

Volgens de rechtbank had de beheerder van de pagina zijn volgers bewust aangezet tot racisme. Hij plaatste bepaalde artikels op de pagina en ging racistische commentaren liken in plaats van ze te verwijderen. "Dit kan in onze samenleving niet getolereerd worden", stelde de rechter in het vonnis.

"Ziet een Vlaming er tegenwoordig zo uit?"

De 15-jarige Belg Ramzi Mohammad Kaddouri stierf eind juli vorig jaar bij een ongeval met een quad in Marokko. De beheerder van de Facebookpagina van de Vlaamse Verdedigings Liga deelde een artikel waarin het slachtoffer een 'jonge Vlaming' werd genoemd. "Ziet een Vlaming er tegenwoordig zo uit?", schreef hij. Op dit artikel volgde een stroom van racistische opmerkingen.

Advocaat: "Hij raakte de controle kwijt over zichzelf"

De beheerder heeft de Facebookpagina ondertussen verwijderd en zich publiekelijk verontschuldigd. Volgens  zijn advocaat Luc Deceuninck was hij de controle over zijn 23.000 volgers kwijt geraakt. "Hij had de pagina in 2012 opgericht om te reageren tegen bepaalde wantoestanden, zoals Syriëstrijders die hier nog altijd uitkeringen kregen, etc. Hij raakte ook een beetje de controle kwijt over zichzelf, nadat hij in 2013 werd aangevallen op straat. Mijn cliënt lag een tijd in coma, staat sindsdien op invaliditeit en de daders werden nooit gevat, wat een zekere kwaadheid in hem losmaakte”.